Új szint a tanárhiányban: kisiskolák bezárásával enyhítenék a problémát

Pénzcentrum2024. február 7. 09:55

Az oktatáskutatók szerint megfelelő előkészítés után szükség lenne a szétaprózott iskolarendszer átalakítására, de a hogyan nagyon nem mindegy- veti fel a problémát a hvg360 cikke.  

A kisiskolák bezárása ismét napirendre kerülhet az önkormányzati választások után - állítják kormányzati forrásokra hivatkozva a hírportál cikkében. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azonban fake newsnak minősítette ezeket az értesüléseket.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint viszont a kormány már 2022 nyarán ígéretet tett az EU-nak arra, hogy azokat a kistelepülési iskolákat, ahol az osztálylétszámok nem érik el a 10 főt, és az iskolába járó gyerekek száma is 100-120 fő alatt marad, átszervezik és valamilyen módon integrálják egy központi intézménybe. Pintér Sándor beiktatásakor pedig így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

fel kell mérni, hogy jó-e, ha ennyi iskola van az országban, biztosan érdemes-e nyolc gyerekkel fenntartani az iskolákat

- nyilatkozta. A szétaprózott magyar iskolarendszert már többször is próbálták optimalizálni, ám eddig minden kormány visszakozott. Szakértők szerint azonban megfelelő előkészítés után nagy szükség lenne az átalakításra.

Lannert Judit oktatáskutató szerint egy ilyen átszervezésnek a teljes iskolahálózatot kellene érintenie, nem csak fűnyírószerűen a kistelepüléseket. Fontos lenne, hogy az áthelyezés ne csak egyszerű bezárás legyen, hanem gondosan tervezett folyamat, amely biztosítja a gyerekek és tanárok számára megfelelő feltételeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett nem enyhítené a tanárhiányt sem, mivel ezekben az intézményekben kevés a diák és kevés a tanár.

Bár fajlagosan többe kerül a kisiskolák fenntartása, arányuk a teljes oktatási rendszerben alig 1 százalékot tesz ki, ezért önmagában még nem lenne szükség a bezárásukra.

Címkék:
gyerekek, kormány, oktatás, általános iskola, közoktatás, probléma, tanárhiány,