Kivezetik a művészettörténetet az alaptantervből: az MTA tiltakozik a döntés ellen

Pénzcentrum2023. december 22. 18:32

Kivezetik a művészettörténet és a film- és médiaismeret oktatását az alaptantervből. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiltakozik a döntés ellen.  

„Elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak tartjuk a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy az nem szerves része az általános műveltségnek. Minthogy ezzel párhuzamosan a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből, a vizuális kultúra története, kortárs gyakorlata és elmélete teljességgel kívül kerül a gimnáziumi ismeretanyagon” –  írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága, melyet a 444 szúrt ki.

A közlemény szerint „az állami fenntartású középiskolákban 2024-től már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, az abból való érettségi lehetősége pedig teljességgel (gimnáziumokban és szakgimnáziumokban egyaránt) megszűnik Magyarországon. A művészettörténeti ismeretek minimálisra redukált anyagát az új NAT a vizuális kultúra 9–10. évfolyamon oktatott tárgyába olvasztja be (heti 1×45 percben), ami lehetetlenné teszi a tudományág átfogó ismereteinek átadását. A megszüntetett művészettörténet érettségi vizsga mellett a vizuális kultúra középszintű érettségi vizsgájából is kimaradt a művészettörténeti és műelemző ismeretek mérésének lehetősége”.

Címkék:
oktatás, mta, alaptanterv, magyar tudományos akadémia,