Közel az összeomlás a magyar közoktatásban: óriási baj van a tankerületi központoknál

Népszava2023. november 29. 09:44

A 60 tankerületi központ közül 38 került fel a központi költségvetési intézmények tartozásállományát felsoroló államkincstári listára - derül ki a Népszava cikkéből. 

Október végén már 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt adóssága, ami több mint 300 millió forinttal haladta meg a szeptemberi tartozásaikat a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. A 60 tankerületi központ közül 38 került fel a központi költségvetési intézmények tartozásállományát felsoroló listára. Az összes lejárt tartozásuk pontosan 1603 millió forint volt. A szeptemberi adatokhoz képest nagyjából 20%-os növekedés látszik tankerületek lejárt tartozásaiban. 

A friss államkincstári lista szerint a legtöbb tartozást a Sárvári Tankerületi Központ halmozta fel, nagyjából 236 millió forintot, de a lista elején rendre több, mint 100 milliós tartozások vannak. A Klebersberg Központ a lap korábbi megkeresésére még úgy nyilatkozott: „Egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”. A lap ismételt érdeklődésére a tankerületek adósságairól a Klebelsberg Központ nem reagált, ahogy arra a kérdésre sem, hogy pontosan milyen jellegű adósságaik vannak a tankerületi központoknak és hogy mi okozta az adósságok felhalmozódását.

 

Címkék:
iskola, tartozás, oktatás, államkincstár, mák, tanítás, lejárt, központ, oktatásügy, klebelsberg központ,