Komoly átalakítás a magyar iskolákban: erről minden szülőnek tudnia kell

Pénzcentrum2023. október 13. 09:32

Ezek a legfontosabb tudnivalók a szakképzés rendszeréről, a választható szakmáktól kezdve, a tanterveken át az ösztöndíjig.

A kormány még a 2020/2021-es tanévkor alakította át a szakképzési rendszert, ami azt jelenti, hogy ettől a tanévtől kezdődően a nyolcadikosok két fő intézménytípus közül választhatnak. A szakképző iskolák, illetve a technikumok közül.

A technikumban a diákok öt éven át tanulnak: 9-ben vannak a szakmai alapozó tárgyak, majd a 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát kell tenniük. A közismereti tárgyak oktatása pedig eltér a gimnáziumitól: bár a kötelező érettségi tárgyakat ugyanolyan óraszámban tanulják a diákok, azonban a második idegen nyelv oktatása nem kötelező, illetve a művészeti foglalkozások is hiányoznak az órarendből – foglalta össze az Eduline.

A szakképző iskolákban ezzel szemben a szakmai ismeretek vannak a középpontban és a képzések után nem jár érettségi. A technikumokkal szemben itt nem öt-, vagy hároméves képzéseket indítanak, hanem az első évben a tanulók ismerkednek az általuk választott ágazati képzéssel, majd ezután történik a szakmaválasztás, amit végül két éven át tanulnak. Ekkor egyszerre zajlik a képzés az iskolában és a vállalatoknál, cégeknél, ahol gyakorlati munkát végeznek. Ennek egyik nagy előnye, hogy a jól teljesítő diákok szinte rögtön el tudnak helyezkedni ezeknél a cégeknél, ráadásul a duális képzésen résztvevők 100 – 170 ezer forint munkabérre számíthatnak.

A szakképzésre készülők jelenleg 25 ágazat több mint 170 alapszakmája közül választhatnak: a bor- és pezsgőgyártástól, az épületgépészeten és a bányaipari technikuson át akár fogászati asszisztensek vagy fodrászok is lehetnek. Ráadásul mindezt úgy. hogy akár ösztöndíjat is kaphatnak. A támogatás az ágazati alapoktatás során 8 ezer forint a technikumokban, míg 16 ezer forint a szakképző iskolákban. A szakirányú oktatás esetében pedig átlagtól függően 8 és 59 ezer forint között összeggel számolhatnak a diákok.

Címkék:
kötelező, forint, oktatás, érettségi, szakképzés, diákok, szakközépiskola, technikum, szakképzés.ösztöndíj,