Kiadták az utasítást: több magyar iskolában is spórolni kell a fűtéssel 2023 telén

Pénzcentrum2023. október 13. 08:33

Központi utasítás egyelőre nincs, de több iskolafenntartó is spórolási utasítást adott ki az intézményeknek. Így idén sem lehet melegebbre fűteni az épületeket 20 foknál, és más korlátozások is érvénybe lépnek.

A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi - közölte a Népszava kérdésére a Belügyminisztérium. Ugyanakkor a lap szerint a tankerületi központokat a napokban tájékoztatta a Klebelsberg Központ a takarékossági intézkedésekről. Ők arra a tavalyi rendeletre hivatkoztak, amely szerint az állami intézményekben nem lehet magasabb a hőmérséklet 18 Celsius-foknál - bizonyos kivételek esetében 20 foknál.

Ennek megfelelően például a Szegedi Szakképzési Centrum olyan utasításokat küldött ki az alá tartozó intézményeknek, amiben többek között szerepel a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak lekapcsolása, rövid, intenzív szellőztetések vagy a belső hőmérsékleti maximum 20 Celsius-fokon tartása.

A fűtés csak indokolt esetben, időszakosan üzemeljen, munkanapokon 06:00-16:00 óra között, ezen időszakon kívüli időben, valamint hétvégén és tanítási szünetekben temperáló fűtés (térhőmérséklet 15-16 Celsius-fokon tartása) alkalmazása szükséges

- áll az utasításban, amely szerint tilos elektromos fűtőberendezéseket használni, illetve a fűtést az őszi, a téli és a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon, 14:00 órakor át kell állítani temperáló fűtésre, az első tanítási napot megelőző munkanapon lehet csak visszakapcsolni.

Címkék:
fűtés, rezsi, spórolás, iskola, oktatás, rezsicsökkentés, belügyminisztérium, iskolak, klebelsberg intézményfenntartó központ, rezsiemelés,