Óriási pofon a magyar tudományos életnek: rengeteg fontos kutatás lehetetlenülhet el

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 09:09

Nem csak a kutatások, hanem az erre felvehető pénzek is elvesznek, ha nem lesz Erasmus-program - mondta Kemenesi Gábor.

Egyik pillanatról a másikra teszik ki a magyar kutatókat a különböző programokból azért, mert az uniós fenntartású Erasmus-programokban várhatóan nem vehetünk részt - ezt mondta Kemenesi Gábor virológus a Népszavának. Mint hozzátette, ebből is jól látszik, hogy nem kizárólag a magyar egyetemisták, hanem a már végzett, szakmájukban sikeres kutatók is alaposan megsínylik a helyzetet.

Legutóbb egy olyan rovarok által terjesztett betegségekkel foglalkozó nemzetközi hálózati programból raktak ki minket egyik pillanatról a másikra, amely még tavaly december 15-e előtt elindult, aláírásra került

- fogalmazott Kemenesi a lapnak. Hozzátette, hogy nem csak a kutatások, de még az erre igényelhető pénzek is várhatóan a semmibe vesznek.

A programokból való kizárás nemcsak azt jelenti, hogy nem érkezik pénz az EU-tól, hanem rendkívüli károkat is okoz a már meglévő vagy épülőben lévő nemzetközi együttműködésre is. Korábban járt nálunk kutató a Pasteur Intézetből, amelyből a mai napig fennálló, kapcsolat alakult ki, és amely később komoly kutatási pénzek bevonását tette lehetővé. A jelenlegi helyzet tehát súlyosan érinti a nyugati beágyazottságunkat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá a virológus.

Címkék:
oktatás, felsőoktatás, erasmus, magyar, nemzetközi, virológus, kutató, kemenesi,