Rengeteg magyar hagy veszni ingyen 200 ezer forintot: alig ismert, hogy erre bárki jogosult lehet

Pénzcentrum2023. szeptember 5. 14:33

A tanév során sok család tapasztal komoly anyagi megterhelést, különösen az iskolakezdéskor. A taneszközök, a ruházat és egyéb szükséges kellékek beszerzése gyakran meghaladja a családok anyagi lehetőségeit. Az öngondoskodás különösen felértékelődik olyan időkben, amikor ekkora infláció sújtja a lakosságot.

Az iskolakezdés izgalmas időszak, viszont pénzügyi kihívás elé állítja a családokat. A legfrissebb felmérések szerint a szülők 73 százaléka érez jelentős mértékű pénzügyi terhet a tanévkezdés kapcsán. A bevásárlólistára felkerülnek ilyenkor többek között a taneszközök, ruházat, illetve számolni kell a különféle díjakkal is, mint például tandíj, térítési díj, kollégiumi és albérleti díj. A legtöbb szülő 20 ezer és 50 ezer forint közötti összeggel kalkulál gyermekenként, ugyanakkor jelentős részüknél ezek a költségek elérhetik akár a 100 ezer forintot is.

Az egészségpénztári beiskolázási támogatásra jogosult szülők egészségpénztári egyenlegükből akár 232 ezer forintot is felhasználhatnak gyermekük iskolával kapcsolatos kiadásaira.  Az egészségpénztári befizetés 20 százalékát pedig visszakaphatják adó-visszatérítés formájában, azaz gyermekenként 46 400 forinttal többet fordíthatnak majd családjukra. Az OTP Egészségpénztárnál a beiskolázási támogatást még mindig sokan nem használják ki, hiszen évente átlagosan csak 300 pénztártag él a lehetőséggel.

A tavalyi évben átlagban 86 ezer forintot fordítottak erre, azonban az idei év első féléves adatai ehhez képest már növekedést mutatnak. Fontos kiemelni, hogy a támogatás a tanévben használható fel, egészen pontosan a tanév első napját megelőző 15. nap és a tanév utolsó napját követő 15. nap között kiállított és teljesített, valamint a pénztárhoz 120 napon belül beküldött számlák számolhatók el beiskolázási támogatásként, például ruhákra. Fontos, hogy kizárólag az az összeg használható fel ilyen célra, amely legalább 180 napja az egészségpénztári számlán van.

A pénztártagok számos, iskolával kapcsolatos tételre felhasználhatják a megtakarításukat. Az óvodás és általános iskolás gyermekek ruháira, taneszközeire, emellett az egyetemi és főiskolai hallgatók tandíjára, térítési díjára, kollégiumi vagy albérleti költségeire is. Ez a konstrukció ehetőséget nyújt a családoknak, hogy a gyermekek számára a szükséges eszközöket és szolgáltatásokat könnyebben finanszírozhassák. A támogatásokat a gyermeket nevelő szülő, örökbefogadó szülő vagy akár a gyám részére is biztosítja.

Címkék:
család, oktatás, otp, tanév, iskolakezdés, tanévkezdés, szülők,