Komoly baj van az Erasmus-programmal: több ezer diák, oktató eshet el a lehetőségtől

Pénzcentrum2023. augusztus 16. 09:05

A kormány készül az idei Erasmus Days-re, miközben Magyarország egyre távolodik az Erasmus+ Programtól, ugyanis Európában azokat az egyetemeket, amelyek nem függetlenek (lásd modellváltó egyetemek), nem tekintik egyetemnek.

Hetedik alkalommal, október 9-14. között tartják Európában és a világon az Erasmus Days-t. Ezen a napon az Erasmus Programot ünneplik a tagországok. Mint tudjuk, Magyarországon nincs túl sok ok az örömködésre. Ennek oka, hogy az ösztöndíjprogram ellehetetlenülése itthon közelebb van, mint gondolnánk - írja az mfor.

Még mindig úgy tűnik, a kormány szeptemberig sem fog megegyezni az Európai Bizottsággal Magyarország Erasmus-jövőjéről, és a diákok nem kaphatják meg ezeket az ösztöndíjakat és a pedagógusok nem vehetnek részt ezekben a programokban.

„Ha a kormány ki is pótolná az Erasmus-pénzt a diákoknak, legfeljebb turistának küldheti ki őket például Párizsba, mert ettől még őket nem fogadják a külföldi egyetemek” – jelentette ki nemrégiben Pálinkás József, az MTA egykori elnöke az Erasmus+-szal kapcsolatban.

Címkék:
kormány, oktatás, magyarország, erasmus, egyetemek,