Ezt rengeteg felvételiző mulasztja el ilyenkor: évekig szívhatják a fogukat miatta

Pénzcentrum2023. január 30. 08:16

Közeleg a felvételi határidő, így ebben az időszakban hangsúlyosan fontos a pályaorientáció, de méginkább az önismeret fontossága, hogy a fiatal tisztában legyen érdeklődési köreivel, melynek birtokában döntést tud hozni jövőjével kapcsolatban. A HelloVidék kérdéseire az idei évi felvételivel kapcsolatban, hogy mely képzések iránt nagy az érdeklődés, milye szakmát érdemes választania egy mai fiatalnak, a Pécsi Tudományegyetem válaszolt.

"A fontos az, hogy az adott képzést őszinte érdeklődéssel és elköteleződéssel válassza ki a fiatal. Ezeket kamatoztatva a munkaerőpiacon bárhol büszkén megállhatják a helyüket. A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatai alapján a PTE-n végzett hallgatók gyorsabban és jövedelmezőbb álláshoz jutnak, mint az országos diplomás átlag, és közülük alig több mint 21% volt 3 hónapnál hosszabban munkanélküli" - közölte az egyetem a lap kérdésére.

Az intézmény szerint azok számára, akik inkább szakmát tanulnának és nem a felsőoktatásban, a legfontosabb, hogy figyelembe vegyék a saját érdeklődési körüket a döntés során. Fontos, hogy az alapján döntsenek a fiatalok, mit csinálnak szívesen, mik az erősségeik, milyen munkakörülményekben tudja igazán elképzelni magát- csapatban dolgozik könnyebben vagy egyedül, stb. Azt ajánlják, hogy a továbbtanulás előtt állók minél több pályaorientációs programon vegyenek részt, legyen szó önismereti tesztek kitöltéséről vagy szakmai beszélgetésekről.

A teljes a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
karrier, oktatás, diploma, szakma, felsőoktatás, munka, felvételi, fiatal, diák, képzés, fiatalok, diplomás, hivatás,