Sok magyar diák jövőjét húzhatták keresztbe: iszonyú nehéz volt a középiskolai felvételi

Pénzcentrum2023. január 21. 15:29

Borzasztó nehéz volt a középiskolai felvételi matematikai része a szülők és a diákok szerint. Sokaknak akár el is úszhatott az áhított középiskola. A magyar nyelvi feladatsort egyébként nem találták különösebben nehéznek. Szombaton több mint 71 ezer általános iskolás írt felvétlit országszerte.

Nehéznek találták a középiskolai felvételi matematika részét a szülők és a nyolcadikosok is. Van, aki az Eduline-nak azt is hozzátette, hogy a lánya évek óta matematikatagozatra készül, de a geometriai feladattal nem boldogult, így most azzal számol, hogy a rég kinézett gimnáziumba nem fog bekerülni. Egy másik szülő arról számolt be, náluk sírás lett a matektesztből. 

A magyar nyelvi feladatsort nem tartották nehéznek a nyolcadikosok, de a portál szerint egyébként is ez szokott jobban menni a diákoknak, az országos átlageredmény tavaly magyarból 30, matematikából 22,7 pont volt a maximális 50–50-ből. 

Több mint 71 ezer magyar diák jelentkezett a szombat délelőtti központi írásbeli felvételire, amely mindkét tárgyból tíz-tíz feladatból áll, a megoldásra összesen 45-45 percet kaptak az általános iskolások, köztük negyed óra szünettel. A maximális 100 pontból tavaly átlagosan 52,5 pontot szereztek a nyolcadikosok, míg a hatodikosok átlageredménye 62,7, a negyedikeseké pedig 70,4 pont volt. A feladatok általában nem olyan típusúak, hogy gyakran előforduljanak az órákon. A tárgyi tudás helyett sokkal inkább a megszerzett kompetenciákat, készségeket mérik.

Címkék:
oktatás, felvételi, középiskola, gimnázium, diák, magyar, matematika, szülők, feladatok,