Feltörték a KRÉTA rendszerét: rengeteg magyar iskolás adatai szivárogtak ki

Telex2022. november 7. 11:33

Néhány hete támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t. A hackerek célja az asathalászat lehetett, az illetéktelenek pedig hozzáférést szerezhettek a közoktatás minden intézményében használt adminisztrációs rendszerhez – írja a Telex.

Pár hete adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t. A hackere sikerrel jártak, így hozzáférést szerezhettek a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszerhez. A lap értesülései szerint valamennyi diák összes, a KRÉTA-ban kezelt adata kiszivároghatott. Emellett feltörhették a cég más adatbázisait és a forráskódjait is, valamint a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek.

A támadók úgy szereztek bejutást a rendszerbe, hogy egy projektvezető megnyitott egy fertőzött linket egy adathalász emailben. Ezután  az ő adataival jutottak be a belső adatbázisokba, és gyakorlatilag mindent elértek a cég rendszerein belül. A támadás még szeptemberben történhetett.

Címkék:
cég, hacker, it, diák, adathalász, magyar, rendszer, támadás,