Utolsó esély sok magyar fiatalnak: aki lecsúszott a felsőoktatásról, most még jelentkezhet

Pénzcentrum2022. október 18. 19:16

Elindult a keresztféléves felvételi a felsőoktatásban. Már lehet jelentkezni a 2023 februárjában induló szakokra, mutatjuk, hogyan számolják az egyetemek a pontokat.

Elindult a jelentkezés a keresztféléves képzésekre a felsőoktatásban. A februárban induló szakokra még nem vonatkoznak az új felvételi pontszámítási feltételek. A felvételi pontszámírási rendszere alapvetően 2023 szeptemberében induló képzések esetében (azaz a februári felvételi alatt) változik először.

Ez alapján az alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot 400+100 pontos pontszámítási rendszerben kell kiszámítani. Mégpedig úgy, hogy

  • a tanulmányi pontok (maximum 200 pont),
  • az érettségi pontok (maximum 200 pont)

Az alap- és osztatlan képzés esetében kizárólag szakképzettség és szakképesítés során tett szakmai vizsga eredménye alapján számított pont (maximum 400 pont),, a gyakorlati vizsga (maximum 400 pont) valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezhetik.

Idén is egészen november 15-ig lehet jelentkezni, a hitelesítési határidő pedig november 20-a. A jelentkezéskor még hiányzó dokumentumokat január 10-ig lehet feltölteni, a ponthatárokat várhatóan 2023. január 24-én hirdetik ki.

Címkék:
felsőoktatás, felvételi, képzés, felvételi ponthatárok, keresztfélév,