Már most elképesztő a roham: rengeteg magyar család lépett, nem várnak a további drágulásra

Pénzcentrum2022. augusztus 18. 15:37

Míg a korábbi években inkább augusztusban és szeptember elején emelkedtek ki számottevően az iskolaszerek-eladások az eMAG-nál, idén júliusban is volt egy csúcs. A klasszikus tanszerek mellett júniusban a tabletek, júliusban a laptopok eladása is kilőtt. Tízből hat tanszert már csomagautomatába rendeltek a vásárlók, a házhoz szállítással kért termékek aránya jócskán visszaszorult.

Az idei nyáron a szokásostól eltérően alakultak az iskolaszerek eladásai: július hónapban másfélszer több ilyen terméket adtak el a cégek, mint tavaly ilyenkor - az árak emelkedésétől tartva vélhetően sokan hozták előre augusztusról vásárlásaikat.

A füzet, iskolatáska, írószer megy a legjobban

Június elejétől augusztus közepéig a legnagyobb darabszámban füzetet, iskolatáskát, rajzeszközt (színes ceruzát, zsírkrétát, filctollat, festéket, ecsetet, rajzlapot) illetve tolltartót és írószert rendeltek az eMAG.hu-ról. A legnépszerűbb tíz iskolatáska között egyaránt megtalálhatók kifejezetten gyerekeknek szánt, mesefigurás típusok, de laptophordozásra alkalmas, egyetemistáknak ideális típusok is - átlagosan bruttó 11 ezer forint körüli összeget költöttek a vásárlók ezekre idén nyáron.

Nem számítanak klasszikus tanszernek, de a táblagépek eladásai idén júniusban jelentősen kilőttek: csaknem 80 százalékkal több tabletet rendeltek tavaly júniushoz képest a vásárlók. Idén nyáron legtöbben a 2021-es iPad alapmodellt vették meg, de a Lenovo, Samsung, Huawei androidos tabletjei is népszerűek - egy tipikus vásárló bruttó 96 ezer forint körüli összeget költött az új eszközre.

Tavaly nyárhoz képest az laptopok eladásai is jóval erősebbek voltak: júniusban közel 50 százalékkal, júliusban pedig több mint 60 százalékkal több noteszgépet rendeltek, mint tavaly, pedig akkor is normális mértékben fogytak a gépek. Egy átlagos nyári vásárló bruttó 220 ezer forintos notebookot választott, többnyire HP, Lenovo, Asus, Apple és MSI modellt. Az okostelefonokból idén nyáron júniusban rendelték a legtöbbet, ekkor ötödével több fogyott, de júliusban is csaknem 10 százalékkal több készülék talált gazdára. A tabletekkel ellentétben itt teljes az Android-dominancia a top 10-ben, amit a bruttó 86 ezer forint körüli átlagos eladási ár indokol.

Így érdemes spórolni az iskolásoknak szánt kütyükön:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  •  Tablet: legalább 3GB memóriával és 64GB tárhellyel szerelt gépet érdemes választani, a középiskola második felétől már hasznos lehet, ha a készülék érintőceruzával is használható jegyzeteléshez, rajzoláshoz, bár ez sokszor pluszköltség.
  • Notebook: windowsos gépet költséghatékonyabb operációs rendszerrel együtt megvenni, 8 GB memória, SSD háttértár ajánlott, hosszabb távra legalább Intel Core i3 vagy AMD Ryzen 3 processzorba érdemes beruházni. A 250 ezer forintnál drágább modellekre kötelező, de olcsóbb modelleket is lehet találni 3 év jótállással.
  • Okostelefon: itt is érdemes legalább 3GB memóriát és 64GB háttértárat tartalmazó modellt választani, a több kamerás modellek pedig jól jönnek a tartalomgyártáshoz (Instagram, Tiktok), ami a középiskolától felfelé ugyancsak szempont. A feltörekvő ázsiai márkák kínálatában jó ár-érték arányú modelleket találni.

Csomagautomatába kérik a legtöbb tanszert

Tavalyhoz képest 12 százalékkal emelkedett az online bankkártyával kifizetett rendelések aránya. Komoly trendváltozást mutat, hogy míg tavaly nyáron a tanszerek esetében még csaknem 70 százalék volt a házhoz szállítással rendelt termékek aránya, ez idén nyárra 22 százalékra csökkent, míg az easybox csomagautomatás átvétel aránya 15 százalékról 65 százalékra nőtt.

A csomagautomatás rendelések arányának ilyen magas növekedése annak köszönhető, hogy csaknem háromszorosára nőtt a hazai easybox-automaták száma, amelyek minden megyében elérhetők. A boltban személyesen átvett tanszerek aránya tavalyhoz hasonlóan 7 százalék.

Hamarosan kezdődik az iskola

Még két hét van a nyári szünetből, így nem csoda, ha sokan elkezdtek már készülni az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címkék:
iskola, tanév, iskolakezdés, iskolatáska, suli, bruttó, elektronika, tanszerek, sulikezdés, szórakoztató elektronika,