Újabb ádáz harc vár a magyar egyetemistákra: ezen múlhat mennyiért jutnak lakhatáshoz

Pénzcentrum2022. augusztus 15. 09:44

Drágulhatnak a kollégiumi díjak, de ez nem egy frissen felvett, 18 éves hallgató számára fog megjelenni, ugyanis a kormányrendeletek egészen pontosan leírják, maximum mekkora összeget lehet elkérni egy állami költséges hallgatótól a kollégiumi férőhelyért – ezt az InfoRádiónak árulta el Budai Marcell, az Országos Hallgatói Önkormányzat sajtófőnöke.

A szobákat különböző kategóriákba osztja a törvény annak megfelelően, milyen komfortfokozatot biztosítanak. A legmagasabb komfortfokozat jelenleg maximum havonta 17.475 forintba kerül egy állami költségen tanuló hallgatónál. Az önköltséges hallgatók esetében ezt viszont nem szabályozza a törvény, tehát ott az egyetem meghatározhat magasabb összeget. A kollégiumi árak várható növekedése két esetben fordulhat elő. Vagy azért, mert az önköltséges hallgatók esetében növeli meg a fizetendő összeget az egyetem, vagy pedig azért, mert eddig nem azt a maximális összeget kérte az adott komfortfokozaton belül a szobáért, amit egyébként a törvény megengedett volna.

Tudomásunk szerint kevés ilyen eset van, tehát a legtöbbször az egyetemek elkérik ezt a maximális összeget, ami 9320 és 17.475 forint között mozog

- mondta Budai Marcell, aki azt is elárulta, a magyarországi egyetemek három fő szempont alapján veszik fel a kollégistákat. Ezek közül a legfontosabb a hallgató a szociális háttere, amibe beletartozhat például a szülők keresete, az eltartottak száma a családban, milyen messziről kell utaznia a hallgatónak és milyen kiadásai vannak.

Címkék:
egyetem, felsőoktatás, főiskola, kollégium, férőhely, egyetemek,