Bezárhat az ELTE egyik kara: a legnagyobb magyar egyetemet is földre küldte az energiakrízis

Pénzcentrum2022. augusztus 13. 18:05

A kialakult energia-veszélyhelyzet miatt takarékoskodásra szorult az ELTE Természettudományi Kara. Annak érdekében, hogy csökkentsék kiadásaikat, azt fontolgatják, hogy egy fél évre átállnak az online oktatásra, a kar egyes részlegeit pedig átmenetileg felfüggesztik - derítette ki a Népszava

Az emelkedő energiaárak miatt az egyetemen annak lehetőségét vizsgálják, hogy fél évre online oktatásra állítják át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karát, az egyes részlegeket pedig időlegesen bezárják. A lap információi szerint a kar vezetése a napokban már kérte is az oktatókat, vizsgálják meg, hogy az egész éves, jelenlétet igénylő gyakorlati órákat, labormunkákat hogyan tudnák átcsoportosítani a szeptemberi-októberi időszakra.

A TTK egyik névtelenséget kérő munkatársa azt mondta, a kar vezetése tiltakozik a tervezett intézkedések ellen, a dékán viszont „bele van kényszerítve”: miután itt zajlik a legtöbb laborigényes kutatás is, a kar két épületének fenntartása az ELTE rezsiköltségeinek csaknem a felét teszi ki.

Az ELTE kommunikációs osztálya nem cáfolta a lap információit, de egyelőre csak annyit írtak, hogy leghamarabb hétfőn tudnak pontos válaszokat adni. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) alelnöke, Pálfia Zsolt szerinte az ELTE-n „hetek óta lebegtetik”, hogy valahogyan takarékoskodni kell majd, de konkrét döntésekről még nem tudni.

Címkék:
energia, egyetem, elte, vészhelyzet, energiafogyasztás,