Gyökeresen változtatnák meg a felvételit: ez várna a következő generációra?

Pénzcentrum2022. július 26. 20:31

A Jelen Média szerint a kulturális és innovációs miniszter már elkészítette a tervezetet, ami alapján az egyetemek is beleszólhatnánk abba, hogy miért jár többletpont a felvételin. A Rektori Konferencia elnöke az RTL híradónak elismerte, hogy találkoztak az ügyben a miniszterrel, de döntés még nincs.

Múlt csütörtökön hirdették ki a felvételi eredményeket. A felvételin az elérhető maximális pontszám jelenleg 500 pont, amelyből 200 pont a középiskola utolsó éveinek eredményeiért, 200 pont az érettségi eredményekért, a további 100 pont pedig többletpontként szerezhető meg emeltszintű érettségivel, vagy nyelvvizsgával. A kultúrális és innovációs miniszter, Csák János ezt változtatná meg úgy, hogy az érettségiből számítanák ki a maximálisan szerezhető 400 pontot, a maradék 100 pontról pedig az egyetem döntene saját szempontok alapján

Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke kifejtette annak fontosságát, hogy az intézetek az igényeik ismeretében dönthessenek arról, hogy szeretnének-e ilyen lehetőséggel élni.

Ez nem csak a jelentkezők számát növelhetné, de abban is segítene, hogy a szakokra olyanokat vegyenek fel, akik valójában érdeklődnek a tudományterület iránt

-tette hozzá az elnök. A rektori konferencia elnöke elismerte, hogy találkozott az ügyben a miniszterrel, de jelenleg még nem született döntés.

Címkék:
egyetem, felvételi, ponthatár, pontgyűjtés, egyetemisták, ponthatárok, egyetemek,