Fontos határidő közeleg: sok magyar diáknak tényleg ez az utolsó esélye

Pénzcentrum2022. július 22. 10:41

Csütörtökön kiderültek az egyetemi ponthatárok, és az, hogy kit melyik egyetemre, főiskolára vettek fel. Nem mindenkinek érkezett meg a jó hír, de mi a teendő akkor, ha esetleg sikertelen lett a felvételi?

Idén 99 192 diák jelentkezett az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. A diákok csütörtök este a bevált gyakorlat szerint SMS-ben közvetlen értesítést kaptak arról, hogy az általuk megjelölt melyik képzésre kerültek be. Akinek nem sikerült a felvételi, annak még nincs minden veszve, idén is lesz pótfelvételi.

A tavalyi ponthatár hirdetés után nagyjából egy héttel már el is indult a pótfelvételire a jelentkezés, ami valószínűleg idén is így lesz. A következő napokban meghirdetik a szakokat, amelyekre augusztus elejéig lehet majd jelentkezni. A ponthatárhirdetés augusztus 20-a után várható, de a részletek természetesen majd csak a rendes felvételi eljárás után derülnek ki.

A pótfelvételin többnyire önköltséges képzéseket szoktak meghirdetni az egyetemek és főiskolák, de azért bőven akad kivétel, több felsőoktatási intézmény államilag támogatott szakokat is hirdet majd.

A pótfelvételire egyébként csak akkor jelentkezhettek, ha az idei felvételire egyáltalán nem jelentkeztetek vagy egyetlen szakra sem vettek fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos szabály szokott lenni, hogy csak egyetlen képzésre lehet jelentkezni, illetve az is alapfeltétel, hogy a meghirdetett szakoknál a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak az általános felvételis ponthatárnál, ha a szakot korábban már az általános eljárásban is meghirdették. A 2022-es felvételi ponthatárokról itt írtunk.

Címkék:
egyetem, felsőoktatás, felvételi, pótfelvételi, képzés, felvétel, egyetemek, szakok, felvételizők,