Kijöttek az első feladatok: nem olyan egyszerű az idei magyarérettségi

Pénzcentrum2022. május 2. 09:46

Egy lexikon előszava alapján kell kérdésekre válaszolni az idei magyarérettségin, a szövegalkotási feladatnál pedig a memoriterek mellett vagy ellen kell érvelni, vagy egy iskolagyűlési hozzászólást írni.

Egy lexikon előszavát kell elolvasniuk a magyarból középszinten érettségizőknek a feladatsor első részében, amelyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. Majd az ezzel kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolni. Az Eduline szerint a szövegben bőven vannak nyelvészeti kifejezések is, a téma valószínűleg nem áll túl közel a 18 évesekhez.

A szövegalkotási feladatban egy rövid szöveget kell írniuk, ahol két téma közül választhatnak. Érvelhetnek az iskolai memoriterek fontosságáról, hasznosságáról, vagy arról, hogy ezekre már nincs nagy szükség. A másik választható feladatban egy iskolagyűlési hozzászólást írhatnak a tanulmányi kirándulásokról.

Friss!

Időközben lezárult az első érettségi nap. Középszinten egy Szabó Magda-novellát, egy Janus Pannonius-verset és egy Juhász Gyula-verset elemezhettek az érettségizők. A középszintű magyarérettségi első részének szövegalkotási részében pedig iskolai memoriterekről írhatnak érvelést, vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásokról fogalmazhatnak meg hozzászólást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az oldalra – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor. Vagyis a hivatalos feladatsor és a megoldások már megtekinthetők, letölthetők a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi feladatsor és megoldókulcs és az emelt magyar érettségi feladatlap és megoldás is az Oktatási Hivatal honlapján.

Cílapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
oktatás, érettségi, középiskola, gimnázium, diákok, oktatási hivatal, érettségi vizsga,