Óvodai beiratkozás, általános iskolai beiratkozás 2022: itt vannak a határidők, tudnivalók

Pénzcentrum2022. április 20. 11:31

Most, hogy vége a hosszúhétvégének az egyik legfontosabb teendő vár a szülőkre: elkezdődik ugyanis az általános iskolai beiratkozás 2022, illetve az óvodai beiratkozás a 2022/2023-as időszaka. Mutatjuk, hogy mikre kell odafigyelni és milyen dátumokat kell észben tartani, hogy gördülékenyen menjen a folyamat.

Április 20-án megkezdődött az óvodai beiratkozás, ami egészen május 20-áig fog tartani. Az Oktatási Hivatal tájékoztatásai szerint minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodába kell járnia. Ennek célja az, hogy időben elkezdődjön a gyerekek közösségbe szoktatása és felkészítése az iskolai évekre.

Az óvodai felvételi kérelmet a szülőnek, vagy a gondviselőnek kell kezdeményeznie, ehhez pedig feltétlen tisztában kell lenni a határidőkkel, tudnivalókkal. Az intézmények, illetve az Oktatási Hivatal oldalain minden fontosabb információt meg lehet találni, amiket annak ellenére is érdemes megnézni, hogy mi összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Ugyanis az óvodai beiratkozás esetében önkormányzatonként és óvodánként is változhat az eljárás.

Mikor van az óvodai beiratkozás?

Az óvodai beiratkozás 2022/2023-ra ma, április 20-án kezdődött meg és egészen május 20-ig fog tartani. Ahogyan az Eduline tájékoztatásában is áll minden gyerek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik évét legalább napi négy órában óvodába kell járnia.

Fontos, hogy április 15-ig lehetett csak kérvényezni az óvodakezdés halasztását, a területileg illetékes járási hivatalnál. Ezt csak akkor lehetett megtenni, ha a családi körülmények, vagy a gyerek sajátos helyzete ezt indokolta, de ebben az esetben is csak mindössze annak az évnek az augusztus 31-éig kaphatott felmentést, amikor betölti a 4. életévét. Ebben az esetben nincs szükség beiratkozásra, de mindenképpen érdemes a bölcsödével egyeztetni adott esetben.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a szülő szabadon választhatja meg a gyerekének az óvodát, az alapján, hogy szerinte mi felel meg a legjobban a gyermeke képességeinek, érdeklődési körének, vagy akár a család vallási és világnézeti meggyőződésének. A beiratkozás pontos menetéről a szülő a kiválasztott intézet honlapján tud tájékozódni.

Mikor van az iskolai beiratkozás?

Az általános iskolák egy jóval rövidebb időintervallumban tartják a beiratkozást, hiszen április 21-22 között tudja leadni a felvételi kérelmét a szülő vagy a gondviselő, írja az Eduline. Annak viszont érdemes mindenképpen utánajárni még most, hogy az adott iskola kéri-e a személyes beiratkozást, vagy elég online jelentkezni.

Viszont érdemes használni akkor is a KRÉTA rendszer e-Ügyintéző felületét, ha az iskola igényt tart a személyes jelenlétre, hiszen ez jelentősen meggyorsíthatja az ügyintézés hosszadalmas folyamatait a beiratkozás napján. Figyeljünk oda arra, hogy mindkét esetben lehetőleg még ma töltsük fel a szükséges személyes adatokat, mert ha az utolsó pillanatra hagyjuk könnyedén ütközhetünk technikai problémákba, amiket később még nehezebb kiküszöbölni. Ráadásul felesleges feszültséget szül, amikor 10 percünk van még hátra, de a rendszer meghalt, mi meg ülünk és nem tudunk mit csinálni.

Az általános iskolai felvételi űrlapjának kitöltésének menete

Legelőször a tanuló személyes adatait kell feltöltenünk a gyerekünk hivatalos okmányai alapján. Az oktatási azonosító ebben az esetben megegyezik az óvodai rendszerben regisztrált oktatási azonosítóval. Ezt követően bár nem kötelező, de ha a beiratkozási okot szeretnénk indokolni, akkor ezt megtehetjük a szabadon szerkeszthető szöveges ablakban, majd csatolnunk kell a kötelező dokumentumokat. Ez utóbbit az e-Ügyintézés folyamataiban általánosan alkalmazott adatkezelési műveletek oldalon elmondottak szerint tehetjük meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy mielőtt az űrlap kitöltését befejezzük mindenképpen jelöljük be a beiratkozás típusát, ugyanis ettől függően fogja az oldal felajánlani nekünk a választható intézményeket. Ekkor két opció közül tudunk választani. Az első esetében (lakcímkártya szerinti körzetes iskolába szeretnénk beíratni) a körzetes intézmény adatai automatikusan kitöltődnek. Ha a második opciót szeretnénk (nem körzetes iskola), akkor már nekünk kell kitöltenünk az adatokat.

Mielőtt véglegesítjük a jelentkezést mindenképpen ellenőrizzük a megadott adatokat!

Melyik a körzetes iskola? Nem mindegy!

Ha esetleg nem tudjuk még, hogy melyik a lakóhelyünk szerinti körzetes iskola, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni az Oktatási Hivatal keresőfelületére, ahol ezt percek alatt ki tudjuk nyomozni. Mindössze annyi dolgunk van, hogy a feladatellátás típusa nevű sorban rákattintunk az általános iskolai körzet sorra, majd beírjuk a települést és az utca nevet, ahol lakunk. A kereső pedig ki fogja dobni az összes iskolát és annak az adatait.

Ha pedig több információra lenne szükségünk az általános iskolákról, akkor ugyanazon a felületen rá tudunk keresni az iskola nevére, majd a jobb ikonra kattintva megnézhetünk minden szükséges adatot: hány diákot tanítanak, hány pedagógus dolgozik az intézményben és milyen eredményeket értek el a gyerekek az országos kompetenciamérésen. Persze ezeken a száraz adatokon felül érdekes rákeresni a Facebookon vagy a Google-ben az adott iskolára, hiszen itt az ott tanuló szülők véleményét is elolvashatjuk, illetve betekintést nyerhetünk az iskolai életbe és láthatjuk kik is fogják tanítani a gyerekünket.

Az ekreta.hu hívja fel a figyelmünket arra, hogy az óvodai ellátás után a tanköteles és iskolaérett gyermeket a szülő/gondviselő köteles beíratni a lakóhelye szerinti illetékes vagy a választott iskola első évfolyamába. Amennyiben a kiválasztott iskola igazgatója elutasítja a felvételt, a szülő a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételit biztosító iskolák egyikébe.

Címkék:
óvoda, iskola, általános iskola, határidő, tanév, iskolakezdés, beiratkozás, szülők,