Egyre súlyosabb lesz a szakemberhiány: már szinte senki sem akar óvodapedagógusnak menni

Pénzcentrum2022. április 14. 10:15

Megállíthatatlanul csökken a jelentkezők száma az óvodapedagógus szakra. Idén 600 fővel kevesebben jelentkeztek, mint tavaly és fele annyian mint öt évvel ezelőtt, számolt be az eduline.hu.

Idén mindössze 2234-en jelentkeztek az óvodapedagógus alapszakra, 600 fővel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, derült ki a friss felvételi statisztikákból. Az elmúlt évek tendenciái alapján ez annyira nem meglepő, hiszen folyamatosan csökkent a felvételizők száma, viszont – bár a felvételi eredmények csak július végén derülnek ki – az elmúlt öt év alapján negatív rekordot dönthet a szakot elkezdők száma. Ebben pedig az alacsony kezdő fizetés mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása is komoly szerepet játszik.

Ez pedig az eduline.hu információi szerint csak egy része a problémának: a tapasztalatok alapján az elsőévesek közül se mindenki jut el a diplomaszerzésig. Minden harmadik a szakot elkezdő ugyanis még a diplomaszerzés előtt lemorzsolódik. A helyzeten pedig az se segít, hogy a bérek annyira alacsonyak, hogy ritka, hogy valaki 5 évnél tovább a pályán maradna.

Az első 14 évben ugyanis gyakorlatilag nem kapnak az óvodapedagógusok béremelést (hacsak nem vállalják a portfólióírást és minősítést, és lépnek át a „pedagógus II” kategóriába): csak a 15. évben nő a fizetésük, egészen pontosan bruttó 6 ezer forinttal. Így a karrierjük első 14 évében az alapbérük bruttó 260 ezer forint, amihez még hozzájön az 52 ezer forintos ágazati szakmai pótlék, amivel összesen 312 ezer forintot keresnek. Ennek az összegnek a nettója pedig, ha nem számítjuk a családi és egyéb adókedvezményeket 207480 forint.

Címkék:
forint, felvételi, felvétel, bruttó, óvodapedagógus, felvételizők,