Jönnek az újabb szigorítások: mától itt is kötelező a maszkviselés Magyarországon

Pénzcentrum2021. szeptember 13. 08:29

Egy héttel a tanévkezdés után szigorítottak a szabályokon a Pécsi Tudományegyetemen. Bár a minisztérium nem tette kötelezővé, az intézmény mégis előírta a maszkhasználatot. Korábban a Semmelweis Egyetem jelentette be, hogy azok a hallgatók nem kezdhetik meg a félévet, akik nem oltatják be magukat.

Bár nem kötelező maszkot hordani a felsőoktatási intézményekben az ITM ajánlása szerint, annak viselését tiltani sem lehet. A dokumentum szerint az intézmények szabadkezet kaptak a kérdésben.

Ezt kihasználva vannak olyan egyetemek, ahol a tanévkezdés után egy héttel már szigorítottak is a szabályokon: a Pécsi Tudományegyetemen például hétfőtől kötelező maszkot hordani az Eduline cikke szerint. Nem kerülhet le a maszk a Központi Klinikában, a zárt térben tartott, jelenléti órákon - előadásokon, szemináriumokon és gyakorlati órákon egyaránt -, egyedül az előadást tartó veheti le. Kell maszk a zárt térben tartott értekezleteken, testületi üléseken is, ha nem lehet biztosítani a távolságtartást és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetését.

Nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott a maszk használata a közösségi terekben, a folyosókon, a kollégiumokban, az irodákban, illetve a zárt térben tartott rendezvényeken - közölte az egyetem korábban.

A múlt héten a Semmelweis Egyetem közölte, hogy azok a hallgatók nem kezdhetik meg a félévet, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást, mivel az intézmény szerint az orvosi- és egészségtudományi oktatás elképzelhetetlen gyakorlati képzés nélkül - és ott nem kockáztathatják meg a fertőzésveszélyt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Semmelweis maga bonyolítja az oltásokat, így ha egy hallgató meggondolja magát, soron kívül beoltják - amúgy az intézményben közel 100 százalékos az átoltottság. A szabály alól csak azok képeznek kivételt, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást, őket az intézmény ötnaponta ingyen leteszteli.

Az egészségügyi szakok esetében a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Miskolci Egyetemen is kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást.

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, maszk, semmelweis, maszkviselés,