Szülők, figyelem! Tanszereket vizsgált be a hatóság: erről mindenkinek tudnia kell

Pénzcentrum2021. augusztus 31. 13:33

Negyedik éve nem találnak a határértéket meghaladó mennyiségű veszélyes összetevőt az iskolakezdés előtt vizsgált tanszerekben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumának szakemberei. A 2021-ben mintavételezett húsz termék közül hat esetében a fulladásveszélyre figyelmeztető felirat hiánya miatt kellett intézkednie a hatóságnak.

A gyermekek védelme érdekében az iskolaszerek kiválasztásakor is kiemelt szempont a biztonság. A tanszerek rendszeres vizsgálatának célja, hogy az üzletek kizárólag kockázatmentes eszközöket kínáljanak, a diákoknak szánt termékek ne kerüljenek kisebbek kezébe.

Az iskolakezdéshez időzítve ötödik éve ellenőriz különböző tanszereket az ITM akkreditált laboratóriuma. Az idei már a negyedik vizsgálat, amely nem talál semmiféle kifogásolnivalót az összetevőkben. A gyártás során a nehézfémeket színező anyagként alkalmazzák, a ftalátokat pedig elsősorban lágyítószerként használják, e vegyületekkel növelve a műanyagok rugalmasságát és élettartamát. Az egészségkárosodás megelőzése érdekében a jogszabály a tanszerek ólom-, kadmium-, réz- és ftaláttartalmára is szigorú határértékeket rögzít.

Az ITM hagyományos ellenőrzése nem tárt fel a veszélyes összetevőket érintő problémát az idén mintavételezett tizennégy vízfestéknél, ötféle gyurmánál és egy tolltartónál.  A laboratóriumi vizsgálatokon a húsz iskolaszer mindegyike eleget tett az előírt követelményeknek.

Két gyurma és négy vízfesték esetében azonban hatósági intézkedésre volt szükség, mert hiányzott róluk a figyelmeztető felirat.  A csomagoláson jelezni kell, hogy a termékek 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára a fulladásveszély miatt kockázatot jelentenek. A vizsgált árucikkek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állandó jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel óvja a magyar családokat és a gyermekeket. A fogyasztóvédelem 2017 óta minden évben vizsgálja a tanszereket, a tartósan kedvező eredmények a hatósági szigornak is köszönhetők. Az elért magas szint fenntartása érdekében folyamatosan figyelemmel kísérjük a tanszerek biztonságosságát. Az idei ellenőrzés során megállapított jelölési hiányosságok miatt a fogyasztóvédelmi hatóság az előírt tájékoztatások elhelyezésére kötelezte a forgalmazókat.”

Címkék:
hatóság, veszélyes, tanszerek, itm,