Erről sok szülő megfeledkezik: jól meg kell gondolni a döntést, közel a határidő

Pénzcentrum2020. április 6. 09:00

A szeptember 1-jétől tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratásának időpontja idén április 6-24. közé esik. Ezek a dátumok a nem körzetes iskolákat érintik, a körzetes iskolákba való beiratkozás pedig április 28-áig - hivatalból - fog megvalósulni. A koronavírus járvány miatt minimális személyi kontaktus mellett a szülők e-mailben, telefonon, illetve a KRÉTA rendszeren keresztül tudják majd jelezni gyermekeik beiratkozási szándékát.

Fontos dátum a mai az általános iskolát választó szülőknek, ugyanis mától kezdődik a beiratkozás - írja az Eduline. Korábban Maruzsa Zoltán elmondta: az Oktatási Hivatal minden körzetes intézmény fenntartóinak már március elején átadta a hozzá tartozó gyermekek adatait.

Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

  • a gyermek nevére kiállított személyi azonosító - például születési anyakönyvi kivonat, vagy személyi igazolvány, vagy útlevél,
    lakcímkártya,
  • TAJ-kártya,
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás - ez lehet óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény, illetve sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye,
  • valamin a NEK-adatlap, amivel a diákigazolványt lehet igényelni.

Ezen kívül a beiratkozáskor a szülőknek nyilatkozni kell a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról. Ahol csak az egyik szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot ott a következő dokumentumok valamelyike is szükséges: szülők gyámhivatalban felvett nyilatkozata a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról, másik szülő halotti anyakönyvi kivonata, gyámhivatal határozata, vagy a bíróság ítélete.

Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok és nyilatkozatok tankerületenként, sőt akár iskolánként is eltérőek lehetnek, ezért mindenképpen érdemes erről a beiratkozást megelőzően, időben tájékozódni az adott iskolánál.
Címkék:
gyerek, iskola, oktatás, határidő, szülő, beiratkozás, sajátos nevelési igényű,