Súlyos szabálysértések az iskolákban: ezt nem fizettethetik meg a szülőkkel

MTI2019. augusztus 29. 19:01

Illegális tanévnyitó ünnepélyek szünidőben. Jogszabálysértést követ el az iskola, ha a tanév megkezdése előtt már augusztusban berendeli tanulóit az iskolába. Gyermekeikkel együtt hazarángatják a szülőket a nyaralásból augusztus végén az úgynevezett tanévnyitó ünnepély miatt, pedig a nyár végén sokkal alacsonyabbak az árak az üdülőhelyeken, olcsóbban lehet nyaralni a Balatonon is.

A tanév rendjéről szóló 11/2019. EMMI rendelet értelmében a 2019/2020. tanévben az első tanítási nap 2019. szeptember 2. (hétfő), de sok iskola valamilyen okból már augusztus 29-én, 30-án, 31-én vagy szeptember elsején (vasárnap) berendeli tanulóit tanévnyitó ünnepségre vagy tankönyvosztásra. Megrövidítik a nyári szünetet! - írja közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) szervezet. (A pedagógusok számára az iskolai szünetek "tanítás nélküli munkanapok", számukra szombaton és vasárnap is elrendelhető a munkavégzés.)

Azt a tanulót, aki nem jelenik meg "ünnepi ruhában" illegális tanévnyitón, nem engedik be az "ünnepségre", ráadásul igazolatlan órát vagy osztályfőnöki intőt kap. 

Az egyesület szerint, ha a Házirend előírja milyen ruházatot, tornafelszerelést, váltócipőt stb. kell viselnie a tanulóknak az iskolában, akkor azok költségeit - ruhapénz formájában - az iskolafenntartónak kell biztosítania minden tanuló számára. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a tanítási év első napján (hétfőn) sem nem lehet tanévnyitó ünnepséget tartani. A tanítási órákon tanítani kell, nem ünnepelni! - írták.

Címkék:
vásárlás, iskola, oktatás, nyár, iskolakezdés, tanévkezdés, szülők,