Komoly változás a beiskolázásnál: szinte minden gyereknek kötelező lesz

Népszava2019. augusztus 5. 08:30

Jövőre kötelező lesz minden olyan gyereknek iskolába menni, aki 2020. augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. Kivételt csak engedéllyel lehet tenni, de ennek kérelmezése körül még rengeteg a kérdőjel.

A köznevelési törvény nyári módosítása megszüntette a rugalmas iskolakezdést, tehát aki jövő év augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, annak kötelező iskolába mennie. Ez alól csak az a gyerek kaphat felmentést, akinek erre engedélye van, azonban a vonatkozó jogszabályokból egyelőre nem derül ki, hogy a halasztást melyik szervnél lehet kérelmezni - írja a Népszava. Egyedül annyi biztos a dologban, hogy a szükséges iratokat január 15-ig kell benyújtani, hogy a gyerek egy évvel később kezdhesse az iskolát.

A lapnak Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője azt mondta, a januári határidő túl korai, ilyenkor sok szülő bizonytalan még. Szerinte kétséges, hogy vajon tényleg szakmai döntés születik-e az állami hivatalokban az iskolaérettséggel kapcsolatban. Bódis József oktatási államtitkár egy nyilatkozatában megemlítette, hogy az Oktatási Hivatalhoz kerülnek majd a halasztási kérelmek, de Miklós szerint csak tovább bonyolítja a helyzetet, ha minden kérelmet központilag bírálnak majd.

Szakszervezeti vezetők szerint a köznevelési törvény módosításai között éppen az az egyik legproblémásabb, hogy olyan gyerekek is iskolába kerülhetnek, akik arra még nincsenek felkészülve. A törvény azzal kapcsolatban sem fogalmaz egyértelműen, hogy az óvodapedagóusok, óvodai vezetők szakmai véleményét figyelembe veszik-e. A Népszava szerint a normaszöveg állítja, ez nem kötelező, csak lehetőség. Eddig az óvoda a szülővel együtt dönthetett arról, mikor menjen a gyermek iskolába. A lap a témában megkereste az Oktatási Hivatalt is, de választ nem kaptak.

Címkék:
hrcentrum, gyerekek, iskola, beiskoláztatás, iskolakerülés, köznevelési törvény módosítás,