Kígyózó sorok a háziorvosi rendelőkben: ezért tart egy napig, mire bejutsz

Pénzcentrum2019. június 27. 11:05

Rengeteg bosszúságot okoz a magyar szülőknek, hogy minden esetben, amikor a gyermek beteg, még ha csak egy 3 napos nátháról van is szó, orvosi igazolást kell vinniük a nevelési, oktatási intézménybe, mert különben igazolatlan hiányzásként könyvelik el a távollétet. Ez ellen szeretnének most tenni a magyar háziorvosok, akik saját bevallásuk szerint munkaidejük 30-35 százalékában nem csinálnak mást, mint pecsétes papírokat állítanak ki - ez pedig nem más, mint erőforrás-pazarlás.

Az oktatási, nevelési intézményekből történő hiányzások gyermekorvosi igazolásának célja egykor az volt, hogy a közösségeket a fertőző megbetegedésektől megvédjék. Ma már azonban olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magas fertőzőképességű betegségek száma a töredékére csökkent, hála az orvostudomány fejlődésének és a javuló higiéniai feltételeknek - olvasható Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnökének februári közleményében.

Felesleges ez a sok pecsét?

Ha ez így van, miért van arra szükség, hogy minden egyes otthon töltött napot orvos igazoljon? Dr. Pölöskey Péter, házi gyermekorvos vázolta fel a problémát Pénzcentrumnak: 

A magyar gyerekorvosok a munkaidejük 30-35 százalékában igazolásokat állítanak ki. Ez erőforrás-pazarlás. Ha elhangzik a szülő és a pedagógus, gondozó között az a mágikus szó, hogy betegség, akkor a gyermek addig nem mehet újra közösségbe, míg az orvos nem nyilatkozik, hogy egészséges. És jelenleg nincs mód arra, hogy bárki más igazolja a távollétet, rajta kívül.A gyermekellátórendszert ma arra használjuk, hogy olyan papírokat állítsunk ki, amelyben gyakorlatilag két felnőtt ember közötti kommunikációt legalizálunk egy pecséttel.

Hosszú évekkel ezelőtt ezeknek az elavult protokolloknak még volt jelentőségük az adott a járványügyi környezetben, de mi, itt és most olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem nagyon van olyan betegség, ami olyan súlyos fenyegetést jelentene, hogy minden beteg gyereket orvosnak kelljen látnia feltétlenül. Rengeteg szülőnek meg van kötve a keze, hogy kisebb betegségek, rosszullétek esetén, hány napot igazolhat. Az bölcsődék, óvodák, iskolák régi, elavult egészségtervekkel dolgoznak, melyek orvosilag megalapozatlanok. Ezeket lassan felül kellene bírálni szakmailag, azt látjuk, hogy a jogszabályok nem haladnak a változásokkal"

Petíció

"Küzdjünk együtt az iskolai, óvodai, bölcsődei orvosi igazolások eltörléséért. Adjuk vissza a kiskorú gyermekért való felelősséget a szülőnek!" - ezzel a felkiáltással petíciót is indítottak házi gyermekorvosok, hogy legalább a párbeszéd elindulhasson, és minél több emberhez eljussanak ezek az információk:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 20/2012 EMMI rendelet 51. § (1) bekezdése, amely szabályozza az iskolai hiányzások igazolásának a módját, nem egyértelműen fogalmaz, így a mindennapi iskolai és orvosi gyakorlatban sok problémát okoz. Orvosszakmai szempontból nem állja meg a helyét, gyakorlatilag betarthatatlan.

A beteg gyermek, tanuló az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. Ha a pedagógus megítélése szerint a gyermek, a tanuló beteg, gondoskodik a többi gyermektől, tanulótól való elkülönítéséről, és kiskorú gyermek, tanuló esetén a lehető legrövidebb időn belül értesíti a gyermek, a tanuló szüleit. Azt, hogy a gyermek, a tanuló ismét egészséges és látogathatja a nevelési-oktatási intézményt, részt vehet a foglalkozásokon, orvosnak kell igazolnia. Az igazolásnak tartalmaznia kell a betegség miatt bekövetkezett távollét pontos időtartamát is.

A rendelet módosítása eddig - elsősorban a tankötelezettségre való hivatkozás miatt - nem történt meg. Mihamarabbi változtatásra van szükség, és a kiskorú gyermekért való felelősséget vissza kell adni a szülőnek. 

Korábban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is jelezte az orvosi igazolásokkal kapcsolatos aggályait ez ügyben.

Címkék:
biztosítás, óvoda, iskola, bölcsőde, egészségbiztosítás, igazolás, hiányzás,