Felmérés: így hátráltatja a diákok fejlődését a tanárhiány

24.hu2018. szeptember 25. 10:00

A tanárhiányból adódó problémák mélységének és összefüggéseinek megértése kérdekében indított felmérést a Szülői Hang Közösség. A felmérés még mindig zajlik, ám a 24.hu már most közölt néhány részeredményt az első 2 200 válasz alapján.

Felmérést indított a Szülői Hang Közösség annak érdekében, hogy megértse a tanárhiányból adódó problémák mélységét és annak összefüggéseit. A válaszokat minden kérdésnél két csoportra osztották: azokéra, akik közvetlenül nem találkoznak a tanárhiánnyal, és azokéra, akiket ez a probléma közvetlenül is érint, és az elmúlt 1 évben a gyerekük valamely tantárgyából legalább 2 héten keresztül nem volt érdemi oktatás.

Az eddigi adatok szerint a szülők túlnyomó többsége gondolja úgy, hogy a tanárok nincsenek kellőképpen megbecsülve anyagilag, de az erkölcsi megbecsültségükkel is csak nagyon kevés szülő elégedett. A válaszolók túlnyomó többsége szerint nem adottak a minőségi munka feltételei sem. A válaszadók szerint drasztikusan csökkennek a kiemelkedő tanulók előrehaladási lehetőségei azokban az iskolákban, ahol problémát jelent a tanárhiány, hiszen nincsen elég ember a szakkörök, foglalkozások megtartására.

De hátrányt szenvednek el a lemaradó tanulók is, hiszen nincs elegendő erőforrás az ő támogatásukra. A lemaradók így könnyebben elveszítik a fonalat, hozzászoknak a kudarcokhoz, ezáltal pedig romlanak az életesélyeik.

Címkék:
hrcentrum, oktatás, felmérés, penzcentrum, tanárhiány,