Megdöbbentő, fizetésük mekkora részét költik el iskolakezdésre a magyarok

Pénzcentrum2018. augusztus 23. 18:04

Az iskolakezdés gyakran igen feszült időszak: nemcsak az elsősöknek, akik az óvodából hirtelen bekerülnek egy teljesen más közegbe, de a szülőknek is - akinek bizony komoly anyagi vonzattal jár az iskolakezdési kaland.


Górcső alá vették az elsősök tanszer szükségletét 2018-ban és összehasonlították a hasonló cipőben járó, ám más országban élő szülők kiadásaival augusztus-szeptemberi időszakban a Picodi.com friss kutatásában.

A képzeletbeli vásárlói kosár több mint 27 terméket tartalmaz, melyeket 4 fő csoportba osztottak: hátizsák, alapfelszerelés, kreatív- és végül sporteszközök. Természetesen az árak egyénenként, áruházanként, a család rendelkezésére álló erőforrások tekintetében, valamint a szülők preferenciái alapján erősen eltérhetnek. Egyes üzletekben kifejezetten olcsón, máshol megdöbbentően drágán kínálják (akár márkás) ezeket a termékeket.

  • Az elsősök számára elengedhetetlen a jó minőségű hátizsák, iskolatáska - figyelembevéve, mennyi mindent kell nap mint nap cipelniük, nem érdemes kockáztatni. Annak ellenére, hogy a tantárgyak száma ebben a korban még valószínűleg nem túl magas, az iskola utáni tevékenységek és további programok bizony kellékigényesek lehetnek. Elegendő hely kell a könyvek mellett írószereknek, füzeteknek, mappáknak, uzsonnás doboznak és szükség esetén egy kis üveg víznek. Egy jó minőségű hátizsák átlagosan 5000 forintért megvásárolható.
  • Az alap készletre (füzetek, könyvborító, mappák, ceruzakészlet, tollak, radír, hegyező, körző és vonalzó) egy magyar családnak többet kell áldoznia, mint egy hátizsákra: átlagosan 8500 forintért lehet mindezeket beszerezni. Ezzel a második legdrágább csoportba ugrottak az írószerek.
  • A szakkörök (sport, technika, rajz) mind fontos részét képezik az oktatásnak és kezdetben többnyire ezeket a foglalkozásokat, órákat élvezik a gyerekek a legjobban. Ha csak a legnépszerűbbet, azaz a technika órát vesszük alapul: elengedhetetlen kellék az olló, ragasztó, színes- és jelző ceruzák, különböző féle papírok és egyéb, műanyag/papír/fa kiegészítők. Átlagosan 7500 forintos árral kalkulálhatnak a szülők kezdőcsomag esetén.
  • Szintén nagyobb kiadást jelenthet a testnevelésórákra való szükséges ruhák beszerzése. Sportcipő, iskolai szabályoktól függően tornadressz, rövidnadrág esetleg két-három váltás fehér póló szinte mindenkinek kötelező. Több online bolt kínálatát alapján átlagosan 11503 forinttal kell a szülőknek kalkulálni.

Így összesen, csak a valóban legszükségesebbek beszerzése 32500 forintot emészthet fel az iskolai év indításakor. A kutatás szerint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországon 2018-ban átlagosan fizetésük 15,19 százalékát fordítják a szülők iskolai kezdőcsomagra.

Ennél valamivel kevesebbet, egy (átlagos) havi fizetés 8,95 százalékát költik taneszközökre az angol szülők. Oroszországban ez a szám 18,91 százalék, Bulgáriában 21,13 Ukrajnában pedig 25,33. Nigériában és Moldáviában azonban még ennél is mélyebben a zsebbe kell nyúlni iskolakezdés idején. Ez az arány ugyanis (átlag havi fizetés tekintetében) eléri az 54,74 és 36,66 százalékot. Mindeközben Svédországban, Kanadában, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Szaúd- Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben ez az arány nem megy 4 százalék főlé.

Hogy objektív és valós képet kapjanak, a kutatásban csak a legszükségesebb eszközökre összpontosítottak. Eltekintettek például a cipők és az (esetleges) egyenruhák árai közti különbségektől - ezeknek a szükségességéről és áráról néhol a helyi hatóságok, szervezetek, vagy az iskolaigazgatók döntenek. Hasonló a helyzet a kötelező tankönyvcsomaggal. A kutatás adatai a jelenlegi árakon és online fellelhető 36 ország termékeit figyelembe véve születtek. Átlagolásnál a piacon a középárkategóriás és a legolcsóbb termékeket vették figyelembe, a pénznemeknél való átváltásnál pedig a 2018. júliusi banki középárfolyamot.

Címkék:
vásárlás, iskola, iskolakezdés, tanszer, iskolatáska, költségek, szülők,