Óriási a tömeg a tankerületekben: van, ahová lassan már új gyerek se fér

Világgazdaság2018. június 19. 08:30

A 2017/2018-as tanévben 5882 köznevelési intézményben tanulhattak a diákok. Ezek közül a Belső-pesti Tankerületi Központban van a legtöbb gyerek, oda több mint 52,8 ezren tartoztak, a Szigetvári Tankerületi Központ pedig a legkisebb nyolcezer tanulóval - írja a Világgazdaság az Oktatási Hivatal adatai alapján.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a 2017/2018-as tanévben 5882 köznevelési intézményben tanulhattak a diákok. Ezek közül a Belső-pesti Tankerületi Központban van a legtöbb gyerek, oda több mint 52,8 ezren tartoztak, a Szigetvári Tankerületi Központ pedig a legkisebb nyolcezer tanulóval. 

A vidéki feladatellátási helyek szerint a győri, a nyíregyházi, a székesfehérvári és a tatabányai tankerületi központ földrajzi illetékességi területére jártak a legtöbben. Győrben például 17,7 ezer középiskolás tanuló osztozik 16,6 ezer helyen.

Általános iskolák tekintetében telt ház van az egri, az érdi és a kaposvári tankerületben is, de a legzsúfoltabb a Dél-budai Tankerületi Központ, ahol 10,6 ezer gyerek osztozik 9,9 ezer helyen.

Az OH jelentésében ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a középiskolák esetében egy feladatellátási helyen egy helyre több tanuló is juthat. Például ugyanazon a helyen egy tanuló délelőtt nappali oktatáson vesz részt, míg egy másik esti munkarend szerint tanul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az intézmények nagy része egyébként állami vagy önkormányzati fenntartású, az iskolák 10, illetve 12 százaléka pedig egyháztól vagy egyéb fenntartótól függ. A most végződött tanévben például 95 iskola és 51 óvoda használta a saját maga által megfogalmazott vagy a választott pedagógiai elveket.

A lap arra is emlékeztet, hogy 2017/2018-as tanévtől két új kerettantervet is engedélyeztek. 2017 szeptemberétől a különleges pedagógiai célokat és módszereket alkalmazó nevelési-oktatási intézményekben 17 engedélyezett kerettanterv és egy óvodapedagógiai program használható. A legtöbb alapítványi óvodában és iskolában a Waldorf-módszer szerint nevelik a gyerekeket.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, oktatás, tömeg, zsúfoltság,