Így tanul a magyar: évszázadokon átívelő adatok a Pénzcentrumon

Pénzcentrum2017. december 14. 20:30

Megjelent Magyarország nagy oktatási grafikonja, melyben interaktív módón lehet kikutatni, hogy a különböző évtizedekben, mekkora arányú volt a nők és férfiak legmagasabb iskolai végzettsége.

A most megjelent KSH-kiadvány és a hozzá tartozó grafikonon az iskolázottság 1920-2016 közötti alakulását lehet nyomonkövetni. A kiadványból kiderül például, hogy az iskolázottságban a rendszerváltozás utáni időszak hozta a legnagyobb változást:

az elmúlt negyedszázadban a szakmunkás, szakiskolai oklevéllel rendelkezők aránya megnégyszereződött, az érettségizetteké háromszorosára, a diplomásoké pedig majdnem hatszorosára nőtt.

További érdekesség, hogy még 1970 mind az érettségizők, mind pedig a diplomások (itt toronymagasan) körében jóval nagyobb volt a férfiak aránya, a különbség az 1980-as évektől egyre inkább olvadni kezdett. Olyannyira, hogy először 1980-ban haladta meg az érettségiző nők aránya a férfiakét. Ez a tendencia pedig tovább folytatódott, így a 2000-es években például már a felsőoktatási végzettségben is simán előzték a nők a férfiakat. Akit még többet szeretne tudni, hogyan alakultak az elmúlt száz év oktatási statisztikái, az a lenti interaktív grafikon szemezgethet.

 

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, egyetem, oktatás, diploma, érettségi, gimnázium,