A bútorokat is a szülők fizetik az iskolában: még hogy ingyenes oktatás

Népszava2017. október 26. 09:32

Tanszerpénz, ágyak cseréje, új homok vásárlása, tantermek kifestése - csak néhány dolog, amit a szülőknek kell fizetni. A Népszava újságírója szülőkkel, óvónőkkel és tanárokkal beszélt, kiderült, rengeteg pénzt kell kifizetniük a szülőknek, különben a gyerekek borzasztó állapotok között töltenék a napokat.

A tantermek kifestése, a bútorok felújítása rendre a szülőkre rájuk hárul, sőt, rendszerint nekik kell megvarrni és kimosni a függönyöket is - mesélték szülők a lapnak.

Egy budai iskolába könyvespolcot és szőnyeget vitt be az anyuka, Egerben  karácsonyfát szerzett be a szülő. Volt, aki sámlit vett, hogy a pedagógus felérje a túl magasra szerelt táblát, másutt ruhaakasztó kampókat szereltek apukák a falra, hogy az elsősöknek legyen hová felakasztani a dolgaikat. Az óvodákban gyakran kell "tanszerpénzt" fizetnie a családoknak, ebből vásárolják meg a vizuális neveléshez szükséges eszközöket, ceruzákat, festékeket, rajzlapokat. A szülőktől kértek pénzt az ágyak cseréjére is, és ők fizetik az éves homok-cserét is a homokzóban.

 

Címkék:
pénz, gyerekek, iskola, oktatás, bútor, szülő,