Új kötelező tantárgy jöhet az iskolákba

MTI2017. szeptember 21. 19:02

Hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája, amelynek célja, hogy rendszerbe tereljék és a nemzeti alaptanterv részévé tegyék a pénzügyi ismeretek oktatását - mondta az MTI szerint Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára szeptember 21-én, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján.

Mindenk diák számára elérhető a pénzügyi tudatosság oktatása, de azzal, hogy nem kötelező, azokhoz a rétegekhez nem ér el, amelyek számára ez kiemelten fontos, mondta Hornung. Elsősorban a sérülékeny rétegekre összpontosítanak - például a még befolyásolható fiatalokra és az idősekre, akiknek ezen ismeretek megszerzésére nem volt lehetőségük -, annak érdekében, hogy minden élethelyzetükben a megfelelő pénzügyi termékeket vehessék igénybe. Hozzátette, fontos az is, hogy az oktatásban a vállalkozói ismeretek is megfelelő súlyt kapjanak.

Hangsúlyozta: a pénzügyi tudatosság által - ha valaki megfelelően fektet be vagy számára optimális hitelt vesz fel - nemcsak az egyének életminősége javul, hanem hosszú távon nemzetgazdasági szinten is kimutatható eredményhez vezet, elősegítve a gazdaság növekedését.

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) jelenleg csak lehetőséget ad a pénzügyi alapismeretek oktatására, az órakeret szabadon felhasználható 10 százalékában, választható tárgyként.

Címkék:
karrier, iskola, oktatás, pénzügyi nevelés, pénzügyi tudatosság,