Autóval az iskolába? Súlyos tüdőbaj fenyegeti a magyar gyerekeket

Pénzcentrum2017. június 12. 16:35

Sokan azért viszik autóval a gyereküket az iskolába, hogy megóvják őket a külső ártalmaktól.Átfogó tanulmányok viszont bebizonyították, hogy az esőtől ugyan véd a kocsi, azonban ezzel a károsanyag-terhelés sokszorosát kapják a gyerkek.

Az autósok joggal gondolhatják, hogy védve vannak a légszennyezéstől, hiszen az autó és benne található légszűrő segít a külső szennyeződések csökkentésében. A 2001 óta folytatott vizsgálatok azonban pontosan ennek az ellenkezőjét bizonyítják: a gyerekeket sokkal kevesebb káros behatás érte, ha sétáltak vagy kerékpároztak az autó helyett.

9-12 szer annyi szennyeződést szenvednek el az autóban ülő gyerekek, mintha az utcán sétálnának

 - mondta Stephen Holgate, a Southampton University professzora. Az autókban a befúvórendszer szinte folyamatosan működik, ami egyenesen a gyerekek arcába nyomja a káros anyagokat, amiből így (nem meglepő módon) sokkal többet lélegeznek be. A gyerekek ráadásul sokkal fogékonyabbak az olyan betegségekre, amelyek kifejezetten a tüdőt károsítják (pl: asztma).

Milyen hatása van a légszennyezésnak a gyerkekre?

A szennyeződések ráadásul az idegrendszerre is negatív hatással vannak, azok a gyerekek sokkal rosszabb teljesítményt nyújtanak az iskolában, akiket több szennyző anyag ér a mindennapokban. Ha ez nem lenne elég, akkor egyes tanulmányok a DNS-károsodást is okoz a rendszeres, nagy mennyiségű szennyező anyagok belélegzése.

Persze nemcsak a gyerekek vannak kitéva a betegségeknek, a felnőttek számára is káros az autózás, illetve az ebből (is) származó légszennyezés. az Egyesült Királyságban az elmúlt hét évben összesen 23,5 ezren veszítették életüket közvetlenül a légszennyezés miatti megbetegedés miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

(The Guardian)

Loading...

Címkék:
biztosítás, egészség, gyerekek, pénzcentrum.hu, autó, iskola, gyermek, betegség, tüdő,