Jó hír: a diszesekre nem vonatkozik a "Taigetosz-törvény"

hvg.hu2017. június 2. 08:36

Az oktatási jogok biztosa szerint a sajátos nevelési igényű, például diszgráfiás vagy diszlexiás gyerekekre nem vonatkozik a köznevelési törvény módosítása.

Kedden elfogadta a parlament a köznevelési törvény újabb módosítását. A "Taigetosz-törvény" néven emlegetett rendelkezés lényege, hogy az úgynevezett beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BMTN) küzdő tanulók ne kaphassanak felmentést az osztályzás alól.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a hvg.hu-nak azt mondta,  a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók kategóriája, a BTMN, nem fogyatékossági kategória, az ide sorolt gyerekeket pedagógiai eszközökkel kell átsegíteni a nehézségeiken. A jogszabályban pedig a BTMN kategóriát említik meg, ami nem fedi a sajátos nevelési igényű kategóriát.

"Az előbbi egy nehézség, az utóbbi már ennél több, zavar" - magyarázta az ombudsman, aki szerint az írási, olvasási és számolási zavaros gyerekek, tehát a diszesek (diszlexiások, diszgráfiások és diszkalkuliások), a sajátos nevelési igényű kategóriába tartoznak, erre pedig nem vonatkozik a törvény. Az oktatási jogok biztosa úgy tudja, a törvénymódosítást gyógypedagógiai szakmával egyeztették, de mivel nagy a zavar a törvény miatt, meg fogja keresni a gyógypedagógusokat és a képzőket, hogy tisztázzák a törvény értelmét és annak kommunikációját.

Címkék:
karrier, gyerekek, oktatás, törvény, penzcentrum, törvénymódosítás, köznevelési törvény módosítás, taigetosz törvény,