Nincs pénz, nincs tankönyv? Törvénytelen, de nem számít

Népszava2016. szeptember 9. 09:30

Egy szülői érdekvédelmi szervezet szerint nem számít egyedinek az az egri eset, amelyről a Népszava számol be ma reggel. A diákok szülei nem kapták meg a csekket, amin be lehetne fizetni a tankönyvek árát, az iskola meg nem adja oda a tankönyveket, csak ha fusiba adnak egy húszezrest. A helyzet törvényen kívüli.


A jogszabály szerint az iskola nem vizsgálhatja, hogy egy szülő kifizette-e a tankönyvek árát a Könyvtárellátó (KELLO) számára, egy dolga van a tankönyvcsomagokkal, ki kell osztania azt a gyerekeknek.

Ezzel ellentétes helyzetről tudosít a lap:

  • Egerben egy iskolában nem hajlandóak kiadni a tankönyveket, csak ha a gyerek bead egy húszezrest az iskolának (csekket még nem kaptak a szülők)..
  • A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint nem egyedi esetről van szó, sok iskola megtagadja a tankönyvek kiadását a fizetésig.

"A tankönyvkiosztó pedagógus nem bolti eladó, nem kezelhet pénzt, nincs joga ellenőrizni a tankönyvfizetés idejét és módját, nincs joga megtagadni a tankönyv átadását szeptember elsején. A szülő áll üzleti viszonyban (vevő-eladó) a tankönyveket beszerző és kiszállító céggel, nem az iskola" - olvasható a KELLO közleményében.

Címkék:
karrier, iskola, oktatás, tankönyv, kello, szeptember, évkezdet, kello tankönyv,