Palkovics válaszolt: tényleg a nyári szünet miatt keresnek keveset a tanárok?

Pénzcentrum/Index.hu2016. szeptember 1. 10:35

A középiskolati oktatás átalakításáról, a 9 órás iskolakezdésről és az iskolaigazgatók kinevezéséről adott interjút Palkovics László, oktatási államtitkár az Indexnek.

Az interjú legfontosabb megállapításai ezek voltak:

  • 2018-ban jöhet az új Nemzeti Alaptanterv (NAT), amely jobban eloszlathatja a diákok és a tanárok terhelését év közben. Ennek köszönhetően nem teljesen kizárt, hogy hosszabb lesz az őszi/téli/tavaszi szünet a nyári szünet rovására.
  • Az új NAT az általános iskola alsó tagozatasainak óraterhelését a jelenlegi 6-7 óráról akár 4 órára is lecsökkentheti. Ehhez viszont a tanárok hatékonyságának javulására is szükség lehet. Az alsó tagozatosok órája hasonló okokból lett 45 perces helyett 30 perc hosszú.
  • Több iskolában már most is 9-kor kezdődik a tanítás. "Megnézzük azt a lehetőséget, hogy a hagyományainkat, a kialakult munkarendünket illetően mit jelentene egy 9 órás iskolakezdés"- mondta Palkovics.
  • A nyelvoktatással általános probléma van az államtitkár szerint, ugyanis annak ellenére nem tudják megfelelően elsajátítani a nyelvet, hogy több óraszám van, mint Finnországban vagy Hollandiában. A gond az lehet, hogy a különböző szinteken mindig előröl kezdik a nyelv megtanulását, ami motiváciüs szempontból is visszás.
  • A szakgimnáziumi képzés lényege, hogy szakmát adjon, és csak másodlagos feladata, hogy felkészítsen a felsőoktatásra. Az államtitkár szerint a szakmai tárgyak beillesztésének a természettudományos tárgyak lettek az áldozatai, ezeket összevonva tanítják ezentúl a szakgimnáziumokban.
  • A természettudományos tárgy azonban kiforratlan, a tananyag összeállítását a pedagógusokra bízzák, akik a tapasztalataikat egy központi oldalon oszthatják meg.
  • Egy pedagógus megkérdezte Palkovicsot arról, hogy maradjon tanár, vagy menjen inkább el pénztárosnak egy diszkont boltba (mivel ott magasabb fizetése lehet). Az államtitkár szerint a nagyobb tapasztalattal rendelkező tanárok 300-400 ezer forintos bruttó bért kaphatnak, a tanári pálya választásakor pedig egy hivatást választanak, ráadásul mérlegelik a nyári szabadság hosszát és a munkakörülményeket is.
Címkék:
karrier, oktatás, közoktatás, köznevelés,