Ennyien veszik fel a Diákhitel2-t, hogy elvégezhessék az egyetemet

MTI2016. szeptember 1. 12:30

A tapasztalatok szerint az önköltséges képzésben résztvevők 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t képzési díja kiegyenlítésére, és ebben a félévben is erre számít a Diákhitel Központ.

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: már igényelhető mindkét típusú diákhitel,

a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében az igénylők már októberben megkaphatják a hitelt.

Mint mondta, a szabadfelhasználású diákhitelt az veheti fel, akit felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe, be is iratkozott és még nem múlt el 40 éves. A hitel célját az ügyfél határozza meg, a felvehető összeg havi 15-50 ezer forint között határozható meg.

A kötött felhasználású Diákhitel2-t csak azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel, a hitel csak a képzési költségre fordítható, az így igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az évi 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t a jogosultak 20 százaléka veszi igénybe.

Elmondta azt is, célszerű az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről elindítani, így a személyes adatok azonnal betöltődnek és az igénylőnek csak a diákhitel típusát és az igényelt összeget kell kitöltenie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Imre Zita hozzátette, hogy

a diákhitelt csak azt követően kell elkezdeni törleszteni, hogy megszűnt az igénylő aktív hallgatói jogviszonya.

Az első két évben a minimálbér alapján határozzák meg a törlesztendő összeget, ez a szabad felhasználású hitelnél havi körülbelül 6 ezer forintot jelent, a kötött felhasználás esetében pedig a felvett összegtől függően 4-11 ezer forint. A harmadik évtől jövedelemarányosan kell törleszteni a felvett hitelt.

Címkék:
karrier, egyetem, iskola, diákhitel,