Szakképzés: nem a tervek szerint halad az átalakítás

Magyar Nemzet2016. augusztus 25. 10:29

Az átnevezés sikeresen lezajlott, de diákokkal nem sikerült megtölteni a szakközépiskolákat és a szakgimnáziumokat. Az előbbiek esetében tíz férőhely közül hatot nem sikerült feltölteni, míg az utóbbiak esetében tíz helyből négy maradt üresen - írja ma reggel a Magyar Nemzet.


Az országnak nem közepes gimnazistákra, hanem jó szakemberekre van szüksége.

- jelentette ki korábban Orbán VIktor miniszterelnök.

A szakképzés átalakításának jegyében megváltoztatták az ilyen típusú oktatást nyújtó intézmények elnevezését:

  • A szakközépiskolákból szakgimnáziumok, míg
  • a szakiskolákból szakközépiskolák lettek.

A férőhelyek feltöltése azonban nem sikerült. Az 55 ezer szakgimnáziumi helynek csupán az 56,3 százalékára találtak diákot, míg a szakközépiskolák esetében a 40 százalékot sem érte el ez az aránya (38,8%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform a múlt héten nyílt levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, átgondolatlannak és felelőtlennek nevezve az átalakításokat. A civilek többek között a közismereti órák számának csökkentését sérelmezik a szakképzési rendszerben.

Címkék:
karrier, oktatás, gimnázium, átalakítás, férőhely,