Óriási veszély leselkedik a magyarokra, csak kevesen sejtik

Pénzcentrum2016. február 9. 11:30

A biztonságos internetezés egyre fontosabb téma, hiszen generációk nőnek fel úgy, hogy a nap nagy részét online töltik. Végzetes lehet, ha nem tanulják meg kezelni a veszélyeket, amelyek az interneten fenyegetik őket. Kiderült, mit gondolnak erről a gyerekek, és kitől várják a segítséget. 

A biztonságos internetezés fontosabb téma napjainkban, mint valaha. Az Európai Unióban február 9. a Biztonságos Internetezés Napja. Ebből az alkalomból a Digitális Tudás Akadémia és a Microsoft Magyarország közösen hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre. A beszélgetésen a téma szakértői mellett gyerekek is részt vettek, és megosztották véleményüket, kérdéseiket.

Még a felnőttek is tanulják

  • Felnőtt tartalmak ne jussanak el hozzánk.
  • Legyen nyílt párbeszéd az internetezés veszélyeiről.
  • Gyakorlati tippeket várunk a felnőttektől és tanároktól.
  • Interaktív informatikai eszközöket szeretnénk az iskolában.

Ezek a mondatok hangzottak el a rendezvényen részt vevő gyerekektől a téma kapcsán. Látszik, hogy

a gyerekek a környezetükben élő felnőttektől és tanáraiktól várják a segítséget, akik azonban a szakértők szerint nincsenek felkészülve arra, hogy tanácsot adjanak.

Nehézség ebben a kérdésben, hogy az internet világa annyira új, hogy a felnőttek többsége is csak most tanulja - mondta Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója.

Akkor ki segíthet?

Stefán János külgazdasági attasé Szingapúrból jelentkezett be, amely a világ egyik legtudatosabb internethasználói kultúrájának számít. Az oktatás a kulcs, hiszen az ázsiai országban számos szervezet foglalkozik a témával, és állami szinten támogatják az internetbiztonság iskolai oktatását. Ilyen kísérlet Magyarországon a Digitális Iránytű Program, amelynek indulását a rendezvényen jelentették be.

A rendezvény egyik szervezője, a Microsoft  igyekszik szerepet vállalni a tudatos internethasználat oktatásában. Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója úgy látja, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

nem lehet elég korán kezdeni a tudatos internethasználattal kapcsolatos tanulást, és ebben a felnőttársadalom mellett szerepet kell vállalniuk az olyan nagy techcégeknek is, mint amilyen a Microsoft.

A vállalat a digitális írástudást és a digitális biztonságot oktató iskolalátogatási programokkal, önkéntesek segítségével igyekszik ebben részt vállalni.

Etikai iránytű a virtuális térben

Igaz, hogy a probléma megoldásához szükséges technológiai ismerettel sok felnőtt nem rendelkezik, de etikai iránytűként tudnak szolgálni. Ilyen szempontból ugyanis nem különbözik az internet világa és az interneten kívüli világ.

A virtuális térben is érvényes igazság, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, ne adjunk ki magunkról privát adatokat, és ne bántsuk egymást

 - mondta Reményiné Csekeő Borbála, a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológusa. Fontos például, hogy a gyerekek tudják, hogy ha nem jelölnek vissza a Facebookon egy ismeretlen embert, akkor nem bunkóságot követnek el, hanem önvédelmet.

Loading...

Címkék:
gyerekek, oktatás, microsoft, netbiztonság, kibertámadás,