Jöhet az elavult gépek cseréje az iskolákban: ez a bökkenő

Magyar Nemzet2015. december 1. 09:00

Jövőre uniós források felhasználásával folytatódhat a közoktatásban használt és mára elavult számítógépek lecserélése, emellett a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata, a tananyag fejlesztése és a tanárok továbbképzése is a tervek között szerepel - írja a Magyar Nemzet.


A jövő évtől folytatódhat az eszközparkok modernizációja, emellett a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára, a tananyag fejlesztésére és a tanárok továbbképzésére is terveket készítenek az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi).

Az oktatásért felelős minisztérium nemcsak a tananyagot, hanem az infrastruktúrát is korszerűsítené. A tárca nemzetközi példák alapján a "tabletizáció", azaz a hordozható, érintőképernyős táblagépek bevezetésének lehetőségét is vizsgálja. Az Emmi-nél közölték, hogy az Európai Unió 2014-től 2020-ig tartó programozási időszakának célkitűzései között szerepel az iskolák számítógépes eszközparkjának bővítése és az intézményi hálózati rendszerek fejlesztése.

Ugyancsak a "tabletizáció", de mindenképpen a nagyarányú korszerűsítés szándékára utal a minisztériumnak az a kijelentése, amely szerint a 2014-2020-as programozási időszakban "új oktatási informatikai tartalmak és szolgáltatások bevezetése" az egyik prioritás. Ezekkel egyfelől kiváltható lenne a hagyományos, papíralapú könyvek, tansegédletek egy része, másfelől a tablet PC-k élményszerűbbé tehetik az oktatást, nem mellesleg a digitális írástudás, tehát az informatikai eszközök készségszintű használatának megtanulásában, illetve erősítésében is fontosak lehetnek az érintőképernyős készülékek.

Az elterjesztésüknek ugyanakkor számos akadálya van: meg kellene oldani például a szoftverek telepítését, a berendezések műszaki ellenőrzését és szükség esetén a javítását, ráadásul a tantermek jelentős részében kisebb-nagyobb átalakításokat is el kellene végezni ahhoz, hogy a készülékek akár óra közben tölthetők legyenek.

Címkék:
karrier, iskola, fejlesztés, tablet, korszerűsítés,