Kisgyermekes szülők, figyelem! Nagyon fontos határidőhöz érkeztünk

Pénzcentrum2015. május 4. 15:20

Idén tavasszal kell beíratni az óvodába azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket,  - amennyiben a szülők így döntenek. Az óvodakötelezettséget ugyanis el lehet tolni egy-két évig. Aki idén íratja be a gyerekét, annak sietnie kell, május 4. és 8. között van a legtöbb intézményben a felvétel.

A köznevelési törvény kimondja, hogy minden harmadik életévét betöltött gyermeknek óvodába kell járnia, ugyanakkor a szülő kérvényezheti a mentességet, eltolhatja a gyermek idősebb koráig a beíratást.

Ha valaki a beiratkozás mellett dönt: a legtöbb fővárosi kerületben ezt

május 4. és 8. között teheti meg.

De érdemes tájékozódni az önkormányzatnál, mert egyes vidéki helyszíneken eltérő dátumokat tapasztalhatunk.

Mit kell vinni?

A beíratáskor be kell mutatni a gyermek:

  • nevére kiállított személyi azonosítót,
  • a lakcímet igazoló hatósági igazolványt,
  • továbbá a szülő személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt
  • a nem magyar állampolgár kiskorú óvodai beíratásánál a szülőnek igazolnia kell azt is, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarország területén,

A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeket nevelő óvodába való felvételhez a szakértői és rehabilitáció bizottság javaslata szükséges. Az SNI-s gyermekek óvodai nevelése az e célra létrehozott gyógypedagógiai intézményben, konduktív pedagógiai intézményben, óvodai csoportban, vagy a többi gyermekkel részben vagy egészben együtt, azonos csoportban történhet.

Loading...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hova lehet?

A legtöbb esetben a körzetileg illetékes óvodába lehet beíratni a gyerekeket. Ha a szülő egy másik intézménybe vinné a gyerekét, a jelentkezési lapon megjelölheti a választott óvodát. Aki azonban nem az óvoda felvételi körzetében lakik, csak a körzetes jelentkezők felvétele után fennmaradó férőhelyekre kerülhet be.

Az óvodai ellátás szeptember 1-jén indul, és 2016. augusztus 31-ig tart.

A legtöbb intézmény júniusban értesíti a jelentkezőket a felvételről.

Címkék:
karrier, család, óvoda, gyerek, oktatás,