Szeptembertől jön a fittségi teszt: mit mérnek majd fel az iskolákban?

Pénzcentrum2014. augusztus 19. 12:40

Szeptembertől lesz kötelező az iskolákban az új típusú iskolai fizikai állapotfelmérés: a nemzeti fittségi teszt. A diákok fejlődését így az egyéni adottságaikhoz képest mérhetik, a teszt gyakorlataira a tanulók nem kapnak osztályzatot.

Az ötödik évfolyamtól felfelé minden osztályban évente kötelező lesz elvégezni a nemzeti egységes tanulói fittségi tesztet. A mérési rendszert a Magyar Diáksport Szövetség dolgozta ki a kormány kérésére - mondta korábban Molnár László, a szövetség szakmai igazgatója.

A mérések alapvetően négy profil köré szerveződnek: a testösszetétel- és tápláltságot, az állóképességet, a vázizomzat fittségét és az úgynevezett hajlékonyságot mérjük.

A felmérés háromféle eredménnyel végződhet: a diák vagy az egészségzónába kerül, vagy fejlesztésre, vagy fokozott fejlesztésre van szüksége, Molnár László hangsúlyozta, a tanulók csak szöveges értékelést, javaslatot kapnak, a tesztre nem jár osztályzat.

Semmiképpen sem cél, hogy a fittségi teszt során osztályozzunk, sőt kifejezetten ellenjavallt. A korábbi mérésekhez képest az a legnagyobb különbség, hogy most a gyereket önmagához mérjük és a saját fejlettségét, fejlődését próbáljuk nyomon követni, és próbáljuk nyomon követni, és szeretnénk tanácsokkal ellátni, hogyan tudja fejleszteni a saját fittségi állapotát.

November végéig csaknem hétezer pedagógus vesz részt az állapotfelméréshez kapcsolódó képzésen, a szükséges eszközöket pedig a Magyar Diáksport Szövetség jóvoltából már majdnem az összes, több mint 3600 nappali rendszerű oktatási intézmény megkapta.

Címkék:
karrier, iskola, oktatás, testnevelés,