Veszélyben a fiatalok: ezekre figyelj a nyári szünetben!

Pénzcentrum2014. június 13. 12:01

Egyre több a tizenéves a nyári fesztiválokon, ahol sokszor jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Eközben a dizájnerdrogok is egyre kedveltebbek az általános iskolások körében - mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője annak kapcsán, hogy kezdődik a nyári vakáció.

"Arra figyeltünk fel az elmúlt években, hogy egyre korábban kezdődik a buliszezon, másrészt egyre fiatalabbak a partikon, a diszkókban, a fesztiválokon a résztvevők. Tehát már a 10-14 évesek is megjelennek ezeken a helyeken" - számolt be tapasztalataikról Németh Ágnes, a bűnmegelőzési osztály vezetője. Hozzátette azt is, hogy már a fiatalabbak között is komoly alkoholfogyasztást tapasztalni, miként a dizájner drogok is egyre kedveltebbek a tizenévesek körében. Nagyon fontos felhívni a szülők és a fiatalok figyelmét arra, hogy sajnos ezeknek a dizájn szereknek a mellékhatásait, utóhatásait jelenleg senki nem ismeri. Használatukat lehet, hogy egy fiatal most túléli, de nem tudjuk, hogy öt-tíz év múlva milyen szervi elváltozások keletkezhetnek a drogfogyasztás miatt.

Az osztályvezető arra is kitért, hogy nyáron a megnövekedett szabadidőt sokan internetezéssel töltik. Itt is arra kell figyelni, hogy ésszel kell ismerkedni, ésszel kell különböző fotókat kiposztolni magunkról. Mindenkinek tudni kell, hogy az a fotó, ami megjelenik az interneten, onnantól kezdve bárki számára elérhető, és ha a következő másodpercben valaki letölti, onnan már a tulajdonosnak nincs felette hatalma, nem tud mit tenni vele, még akkor sem, ha bizonyos idő után leveszi a képet a netről. Ha valaki letölti a fotónkat, azzal már kénye-kedve szerint rendelkezhet: létrehozhat hamis profilokat, megváltoztathatja a fotón lévő személyeket, ruházatot.

Nyáron jó időben a strandokon is több időt töltenek el a fiatalok. Fontos, hogy ne vigyenek magukkal olyan értéket, ami problémát okozhat - például ékszereket, komoly órákat, laptopokat, mobiltelefonokat. Igénybe kell venni a strandokon, fürdőhelyeken lévő értékmegőrzőket. Olyan helyre menjünk fürödni, ahol meg tudjuk oldani az értékeink biztonságos őrzését, s ha ez nem megy, azt javasoljuk, hogy a társaságból valaki mindig vigyázzon a holminkra.

 

Címkék:
karrier, iskola, szünet,