Kísérleti tankönyvek 400 forintért: másra nem lesz pénz?

Világgazdaság2014. április 23. 10:00

Valószínűleg nem lesz elég a 12 ezer forintos normatíva gyerekenként a tankönyvekre. Megoldást a 60-70 százalékkal csökkentett árú kísérleti könyvek jelenthetnek. Az "új generációs" tankönyvek közül azonban még egy sem készült el - írja a Világgazdaság.

Gyerekenként 12 ezer forintot ad az állam idén az általános iskoláknak a tankönyvek megrendelésére. Többen jelezték ugyanakkor, hogy ebbe a keretbe nem tudnak beleférni. Hegedűs István miniszteri biztos szerint sem lesz elegendő a 12 ezer forintos normatíva a tankönyvekre. Ennek egyik oka lehet a nyelvtankönyvek magas ára. Az összeget viszont a költségvetési törvény írja elő, azon pedig nem tudnak változtatni, az árak pedig "rendületlenül emelkedtek" az elmúlt években.

A hatékonyság növelésének érdekében az állami tulajdonú társaságok könyveinek árát 10-20, míg a kísérleti könyvekét 60-70 százalékkal csökkentették. Az ajánlott listán több kísérleti tankönyv is szerepel, igaz, ezek közül egy sincs még készen. Ezeknek a rendelési ára az előállítás önköltségével megegyező. Ez azt jelenti, hogy tankönyvek esetében 350-400 forint, munkafüzeteknél 200-250 forintos árra lehet számítani.

Címkék:
karrier, iskola, tankönyv, kello,