Mi lesz a szakiskolákkal és szakközepekkel?

Pénzcentrum2014. április 17. 09:02

Az iparkamarák a szakiskolák gimnáziumoktól és szakközépiskoláktól való elválását szeretnék elérni. Azonban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nem értesült ilyen tervekről - írja a Napi Gazdaság.

Néhány hónapon belül kikerülnek a szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) ellenőrzése alól. De míg a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértő megerősítette az információt, a KLIK cáfolta azt: a központ nem tud olyan döntésről, melynek értelmében a szakiskolák fenntartása kikerülne hatásköréből. Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakértője szerint az érdekképviseletek körében többször elhangzott már ez a terv. Azon szakközép- és szakiskolák esetében azonban rendkívül nehéz lenne a szétválasztás, ahol a szakoktatás gimnáziumi képzéssel párosul.

Szakértők szerint a kamarák a közeljövőben nagyobb szerepet kapnak a szakképzés beiskolázási arányainak alakításában, a kormány pedig több tízmilliárd forintot szán erre a célra. A kamara nem törekszik intézményfenntartó szerepre, ugyanakkor kamarai szinten is ellenzik, hogy a leggyakrabban gimnáziumokkal, szakközépiskolákkal összefonódó szakiskolákat egy rendszerben kezeljék − mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Címkék:
karrier, oktatás, gimnázium,