Kiderült, mit csinálnak valójában a gimnazisták a közösségi szolgálaton

Pénzcentrum2014. március 7. 14:04

Azoknak a diákoknak, akik 2016 után érettségiznek, kötelező ötven órás önkéntes munkát elvégezniük: ez is feltétele a vizsgának. Sok helyen a távoli dátum ellenére már élhetnek ezzel a lehetőséggel a fiatalok. A kezdeményezés népszerű, erős a diákokban a segítő szándék. Folyamatosan bővül azon intézmények száma, melyek fogadják a gyerekeket.

Az ötven órás iskolai közösségi szolgálattal a fiatalok az önkéntes munkán keresztül tanulhatják meg a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. A tanulók egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi, no meg óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős tevékenységeket végezhetnek.

Ez a szervező Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott tájékoztatása szerint a gyakorlatban számos formát ölthet. Idősek otthonában például a beszélgetést, sétáltatást, felolvasást, frizurakészítést vagy informatikai felkészítést. Gyermekotthonokban, játszóházakban a gyermekekkel való foglalkozást. Szakképzettséget igénylő feladatokat természetesen nem bíznak a gyerekekre. Árvíz idején a diákok a gátakon segítettek, de a tűzoltóságok veszélyhelyzeten kívül is fogadják a diákokat. A tavalyi tanévben például több mint ezerötszáz diák tevékenykedett a katasztrófavédelem területén.

Olyan intézmények munkájába folyhatnak bele a tanulók, melyek az említett területek valamelyikén végeznek munkát, és kapcsolatban állnak a diák iskolájával. Ez természetesen korlátozza a nebuló lehetőségeit: sok esetben az iskola a hozzá közel eső intézménnyel szerződik.
Ugyan még messze van az a kötelező időpont, amíg el kell végezni ezeket a feladatokat, sok iskolában már most megszervezték a közösségi szolgálatot, ami igen népszerű a gyerekek körében.

Jelenleg még nincsenek reprezentatív adatok arra nézve, hogy a diákok országosan milyen tevékenységeket preferálnak - mondta el az OFI a Pénzcentrum.hu-nak. De igen népszerű minden szociális területtel kapcsolatos, segítő tevékenység. Mivel a közösségi szolgálat korábban nem volt kötelező, csak az olyan iskolák tapasztalatait lehet számba venni jelenleg, ahol ezt "belső indíttatásból" szervezték meg. Ezekre a jó gyakorlatokra épül az iskolai közösségi szolgálat rendszerszintű bevezetése. Ugyanakkor a közösségi szolgálat kiterjesztése során az arányok módosulhatnak annak függvényében, hogy a bekapcsolódó iskolák milyen partnereket találnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tehát elképzelhető, hogy a mostani tevékenységi területek mellett újak is népszerűvé válnak: valószínűleg emelkedni fog a kulturális intézményekben végzett tevékenység a szociális jellegűek mellett. Nagyban függ attól, hogy az adott diák lakóhelyén vagy az adott iskola környezetében milyen intézmények, lehetőségek vannak. Például a közelben lévő nemzeti park, kórház, szociális otthon hatást gyakorolhat a diákok választására is. Az önkormányzatok több helyen közvetítő szerepet játszanak az iskolák és a szociális intézmények között, hogy könnyebben kiépülhessenek az együttműködési kapcsolatok.

Címkék:
karrier, iskola, oktatás, önkéntesség,