Mi lesz az alsó tagozatos nyelvoktatással?

Pénzcentrum2014. január 23. 15:32

A jövőben a középiskoláknak lehetőséget kell biztosítaniuk a tanulók számára, hogy folytathassák a korábban megkezdett idegen nyelv tanulását - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Sipos Imre azt is elismerte: vannak viták az alsó tagozatos nyelvoktatás kiszélesítése körül.

Komoly szakmai vita folyik jelenleg az alsó tagozatos nyelvoktatás kiszélesítése körül - ismerte el Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

"Jelenleg az általános iskola negyedik osztályától kezdik el a nyelvoktatást az iskolák. De semmi nem tiltja, hogy a szabad keret terhére az 1.-3. évfolyamon is ezt tegyék" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Nemrég ugyanis a Nemzeti alaptantervről szóló kormányrendelet tervezett módosítását értékelve a Nyelvtudásért Egyesület úgy vélte, jó dolog, ha korán kezdődik a nyelvtanulás, de fontos a folytathatóság is.

"Fontos, hogy az intézmény és az adott település biztosítsa annak lehetőségét, hogy később, a harmadik évfolyamot követően ezek a gyerekek folytatni tudják a nyelvtanulást, ellenkező esetben akár kontra-produktív is lehet a folyamat" - vélekedett Rozgonyi Zoltán, az egyesület elnöke.

Emellett Rozgonyi Zoltán azt is fontosnak tartotta, hogy az alsó tagozatos gyerekeket kifejezetten erre a korosztályra szakosodott nyelvtanárok oktassák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sipos Imre szerint viszont az új tankerületi rendszerben, ahol 8-15 település tanárainak munkáját tudja szervezni a tankerületi igazgató, akár az is megoldható, hogy a gyermeket iskolaváltás után is ugyanaz a tanár tanítsa a négy választható alapnyelv valamelyikére.

"Jogszabályilag a köznevelés rendszerében biztosítani kell az általános iskolában elkezdett első idegen nyelvnek a középiskolában való folytatását" - közölte a helyettes államtitkár.

Hozzátette: emellett a következő tanévtől a kompetencia-méréseket az idegen nyelvű képzésekre is kiterjesztik.

Címkék:
karrier, iskola, nyelvtanulás,