Már lehet jelentkezni az egyetemekre, főiskolákra

Magyar Nemzet2013. december 23. 08:35

Megkezdődött a 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás szombaton, vagyis már lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester-, osztatlan mesterképzésekre és felsőoktatási szakképzésekre - írja az Educatio Kft.-re hivatkozva a Magyar Nemzet.

A felvételizők legfeljebb öt helyet jelölhetnek meg február 15-éig. Az eljárás alapdíja kilencezer forint, amelyért három képzés jelölhető meg. Ugyanazon szak fizetős és ingyenes formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít.

A legdrágább önköltséges szakot a Semmelweis Egyetem hirdeti: fogorvosi képzésért 1 millió 350 ezer forintot kell fizetni félévenként. Az általános orvosi képzés ára is itt a legborsosabb: míg Debrecenben, Szegeden és Pécsett 950 ezer forint egy szemeszter, itt 1 millió 20 ezer forint.

Az osztatlan jogászképzés a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a legdrágább, félévenként 230 ezer forint, a Széchenyi István Egyetemen 165 ezer forint.

Az ideihez képest nőnek a minimális ponthatárok: alap- és osztatlan szakra senkit nem vesznek fel 260 pont alatt (még fizetősre sem), a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 pont lesz a küszöb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
karrier, iskola, felsőoktatás, felvételi,