Nyakunkon a nyugdíjkatasztrófa: sok idős magyarnak már most is késő

Pénzcentrum2019. november 27. 10:02

Összefogtak a nyugdíjas szervezetek, és nemrég megalakult a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa, amely 2021-től a jelenlegi jóval igazságosabb számítást és 3 százalék feletti nyugdíjemelést követel. A jelenlegi rendszerrel az egyik legnagyobb problémájuk, hogy nem követi a béreket.  

A nyugdíjemelés jelenlegi számítását tartja az egyik legnagyobb, tagságukat érintő problémának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). Erről Juhász László, a hét nyugdíjasszervezetet tömörítő tanács elnöke beszélt, hozzátéve, hogy közel egy évtizede a Bajnai-kormány megváltoztatta a bérkövető nyugdíjemelés rendszerét.

Ennek a hivatkozási alapja akkor az volt, hogy egyrészt válság van, másrészt pedig, hogy az IMF-hitel felvételének ez az egyik kitétele. Nos, én úgy tudom, hogy a válság régen elmúlt, már el is felejtettük, az IMF-et pedig egyenesen kipateroltuk az országból, a hitelt pedig visszafizettük. Akkor mi indokolja, hogy ezt a nyugdíjasok számára rendkívül hátrányos módszert fenntartjuk majdnem egy évtizede? Erre szerintem nincsen válasz

- fogalmazott Juhász László. Ennek a hatása az, hogy miközben az elmúlt 6-7 évben volt 60 százalék bérfejlesztés, a nyugdíjasok az inflációkövetés miatt 20 százalék emelést kaptak - tette hozzá a NYUSZET elnöke. Ez további egyenlőtlenséget és problémákat is okoz - folytatta -, mert a nyugdíj az utolsó nettó keresethez igazodik, annak bizonyos százaléka, és miután a bérek dinamikusan nőnek, így az induló nyugdíjak is örvendetesen magasabbak. Vagyis a 4-5 évvel korábban nyugdíjba mentek nyugdíja rendkívül lemarad a friss nyugdíjasokéhoz képest is. 

Tehát, a nyugdíjas társadalmon belül is feszültséget generál ez a dolog - magyarázta az elnök.

Ha bérkövetés lenne, legalább részben, akkor ez megoldásnak bizonyulna. Egy tavalyi számítás szerint, ha csak 25 százalékban figyelembe vették volna a bérkiáramlást, pont dupla lett volna a nyugdíjemelés, mint ami megvalósult az elmúlt évben - fejtette ki. A bérekhez képest már nem ollónyílás van, hanem szakadék - hangsúlyozta Juhász László.

Címkék:
nyugdij, katasztrófa, prémium, magyar, emelés, bérkövetés,