Ez a nyugat valósága, ilyenek a német nyugdíjak: a magyarok irigykedhetnek

Pénzcentrum2024. január 29. 09:38

Nem könnyű a nyugdíjasok jelentős részének helyzete Németországban. Erről tanúskodik a szövetségi statisztikai hivatal most közzétett jelentése arról, hogy az ország összes nyugdíjasának több mint 42 százalékának, havi nettó 1250 euróból (mintegy 478 ezer forint) kell megélnie- írja az Infostart. 

A Dietmar Bartsch német, baloldali parlamenti képviselő kérésére készített, több portál által ismertetett beszámoló szerint minden negyedik nyugdíjas kevesebb mint ezer eurót kap havonta. A nők aránya ezen a téren is jelentősen magasabb.

A biztosító 2023-as hivatalos adatai szerint 2022-ben Németországban:

  • az átlagos bruttó nyugdíj a férfiak esetében 1728 euró,
  • a nők esetében pedig 1316 euró volt.

A kormány idősügyi jelentése szerint a németországi nyugdíjas házaspárok átlagosan havi 2907 eurós (1,1 millió forint) nettó összjövedelemmel rendelkeznek. a

A 65 év feletti egyedülállók körében a férfiak átlagosan 1816 (695 528 forint) a nők pedig 1607 (615 421 forint) eurót kapnak.

Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter egy hétvégi interjúban a Rheinische Post című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a kormány februárban vitatja meg egy új nyugdíjcsomag tervezetét. .

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A törvényes nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 65 évről fokozatosan 67-re emelik. Szakértők szerint ez azonban nem lesz elegendő a nyugdíj hosszú távú finanszírozásához.

 

Címkék:
pénz, nyugdij, euró, forint, nyugdíjas, magyarország, németország, nők, férfiak, nyugdíjasok,